Curryen
Denne grønnsakscurryen er super når du vil lage noe godt med de grønnsakene du har i kjøleskapet. Bruk det du har og lag din egen favorittversjon, se tips for inspirasjon.
Ingredienser
(4 porsjoner)
- 2-3 store poteter
- 2 store eller 3 små løk
- 3 fedd hvitløk
- 1-2 ss fersk ingefær
- 1 blomkålhode
- 1/4 kålhode
- 3 tomater eller 1 dl ferdig hakket tomater på boks
- 2 ss olje
- 1 ts malt spisskummen
- 1 ts malt koriander
- 1 ts malt gurkemeie
- 3 dl fløte
- 1 ss tomatpuré
- salt og pepper
- friske urter
- chili etter ønske
- Server med havreris eller perlebygg (kan byttes ut med andre korn eller gryn)
Slik gjør du det:
-
Skrell potetene og skjær de i små terninger, rundt 1 cm.
-
Skrell løken og hvitløken og finhakk disse. Til hvitløken kan du også bruke hvitløkpresse.
-
Skrell en bit ingefær. Et tips er å skrelle ingefæren ved å skrape av skallet med kanten på en skje. Riv ingefæren på rivjern, mål opp 1-2 spiseskjeer og legg til side.
-
Del blomkålhodet i biter. Skylles godt.
-
Vask og finhakk tomatene, eller mål opp 1 dl ferdig hakket tomat.
-
Bland spisskummen, koriander og gurkemeie i en skål.
-
Varm olje i en stor gryte på litt over middels varme. Pass på at det ikke begynner å ryke – da har du brukt for høy temperatur.
-
Tilsett krydderet og stek et par minutter. Pass på at det ikke brenner seg. Ha deretter i løk, hvitløk og ingefær og la det steke videre et par minutter, til det er gyllent i fargen.
-
Tilsett tomater og tomatpuré, rør om og stek videre til tomatene mykner, et par minutter.
-
Tilsett blomkål, potet og fløte. Rør godt. Dekk til med lokk, skru ned til lav varme og la det småkoke i 45 minutter, eller til potet og blomkål er myke. Rør jevnlig så det ikke svir seg. Tilsett litt vann om gryta blir tørr.
-
Lag havreris, perlebygg eller andre gryn mens gryta koker. Skal du servere curryen med urbrød lager du disse også nå.
-
Finkuttet kålen og tilsett den i gryta. La det koke videre på lav varme i 10 minutter til.
-
Smak til med salt og pepper.
-
Serveres med nykokte gryn og ferske urter - og kanskje litt finhakket chili, om du føler deg modig! Kan også serveres med urbrød og chutney.