Hopp til innhold


Curryen

Denne grønnsakscurryen er super når du vil lage noe godt med de grønnsakene du har i kjøleskapet. Bruk det du har og lag din egen favorittversjon, se tips for inspirasjon.

1 t 30 min
Middels
4 porsjoner

Ingredienser

(4 porsjoner)

  • 2-3 store poteter
  • 2 store eller 3 små løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 1-2 ss fersk ingefær
  • 1 blomkålhode
  • 1/4 kålhode
  • 3 tomater eller 1 dl ferdig hakket tomater på boks
  • 2 ss olje
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 ts malt koriander
  • 1 ts malt gurkemeie
  • 3 dl fløte
  • 1 ss tomatpuré
  • salt og pepper
  • friske urter
  • chili etter ønske
  • Server med havreris eller perlebygg (kan byttes ut med andre korn eller gryn)

Slik gjør du det:

  1. Skrell potetene og skjær de i små terninger, rundt 1 cm.

  2. Skrell løken og hvitløken og finhakk disse. Til hvitløken kan du også bruke hvitløkpresse.

  3. Skrell en bit ingefær. Et tips er å skrelle ingefæren ved å skrape av skallet med kanten på en skje. Riv ingefæren på rivjern, mål opp 1-2 spiseskjeer og legg til side.

  4. Del blomkålhodet i biter. Skylles godt.

  5. Vask og finhakk tomatene, eller mål opp 1 dl ferdig hakket tomat.

  6. Bland spisskummen, koriander og gurkemeie i en skål.

  7. Varm olje i en stor gryte på litt over middels varme. Pass på at det ikke begynner å ryke – da har du brukt for høy temperatur.

  8. Tilsett krydderet og stek et par minutter. Pass på at det ikke brenner seg. Ha deretter i løk, hvitløk og ingefær og la det steke videre et par minutter, til det er gyllent i fargen.

  9. Tilsett tomater og tomatpuré, rør om og stek videre til tomatene mykner, et par minutter.

  10. Tilsett blomkål, potet og fløte. Rør godt. Dekk til med lokk, skru ned til lav varme og la det småkoke i 45 minutter, eller til potet og blomkål er myke. Rør jevnlig så det ikke svir seg. Tilsett litt vann om gryta blir tørr.

  11. Lag havreris, perlebygg eller andre gryn mens gryta koker. Skal du servere curryen med urbrød lager du disse også nå.

  12. Finkuttet kålen og tilsett den i gryta. La det koke videre på lav varme i 10 minutter til.

  13. Smak til med salt og pepper.

  14. Serveres med nykokte gryn og ferske urter - og kanskje litt finhakket chili, om du føler deg modig! Kan også serveres med urbrød og chutney.

Hvorfor er denne oppskriften del av vårt spiselige biomangfold? Norske grønnsaker i sesong, norsk korn og gryn.

Tips
Vi har laget en curry med potet, blomkål og kål, men her kan du bruke de grønnsakene du liker best. Vi har et forslag under der du beholder potet og løk, men bytter ut blomkål og kål med ulike grønnsaker, men du kan selv velge hvordan du setter sammen din egen curry-gryte.
Blomkål kan for eksempel byttes ut med:
2-3 beter
1 brokkoli
¼ gresskar (avhengig av hvor stort det er)
4 gulrøtter
½ kålrot
3-4 neper
1 squash

Kål kan for eksempel byttes ut med:
150 g brekkbønner
1-2 dl erter
En bunt grønnkål
En bunt mangold

Fakta: Kål er supersunt! Visste du at du får mer C-vitamin fra hodekål enn fra appelsin?

Ingredienser

(4 porsjoner)

  • 2-3 store poteter
  • 2 store eller 3 små løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 1-2 ss fersk ingefær
  • 1 blomkålhode
  • 1/4 kålhode
  • 3 tomater eller 1 dl ferdig hakket tomater på boks
  • 2 ss olje
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 ts malt koriander
  • 1 ts malt gurkemeie
  • 3 dl fløte
  • 1 ss tomatpuré
  • salt og pepper
  • friske urter
  • chili etter ønske
  • Server med havreris eller perlebygg (kan byttes ut med andre korn eller gryn)
Tilbake til toppen