Byggrynsgrøten
Risengrynsgrøt er tradisjon hos mange. Bytter du ut risgrynene med byggryn, da får du en kortreist, sunn og skikkelig digg grøt!
Ingredienser
(4 porsjoner)
- 2 dl byggryn (legges i kaldt vann dagen før)
- 1 liter helmelk
- ½ ts salt
Slik gjør du det:
-
Dagen før du skal lage grøten legger du byggrynene i en kjele med kaldt vann. Bruk så mye vann at alle grynene dekkes.
-
Den dagen du skal lage grøt begynner du med å helle av vannet grynene har ligget i.
-
Ha halvparten av melken og salt i kjelen byggrynene ligger i og kok opp. La grøten småkoke med lokk på svak varme. Tilsett resten av melken litt og litt, etter hvert som den kokes inn i grøten.
-
La grøten småkoke på svak til middels varme i rundt 60 minutter. Pass på å røre med jevne mellomrom så grøten ikke svir seg.
-
Grøten er ferdig når grynene er myke, men fremdeles gir litt tyggemotstand. Vil du ha kornene mykere lar du grøten koke litt lengre.
-
Server grøten med sukker, kanel og smør, eller med nøtter, friske bær og oppkuttet frukt.