Hopp til innhold


Brødet

Dette brødet er laget med sur melk, det gjør det skikkelig saftig og godt. Samme deig kan brukes til rundstykker og pitabrød - sjekk tips!

2 t 30 min
Lett
1 porsjoner

Ingredienser

(1 porsjoner)

  • 100 g lettkokte havregryn
  • 450 g siktet mel (hvete eller spelt)
  • 150 g sammalt mel (hvete, spelt, bygg, emmer eller rug)
  • ½ pakke tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 0,5 dl frø (solsikkefrø, gresskarkjerner eller linfrø, eller en blanding av disse)
  • 5,5 dl sur melk (tjukkmelk, kefir eller kulturmelk)
  • 5 ss olje
  • 1,5 ss honning eller sukker

Slik gjør du det:

  1. Ha mel og havregryn i en stor bakebolle.
  2. Bland inn tørrgjær, salt og frø. Om du bruker sukker i stedet for honning kan du blande inn det nå.
  3. Varm melk og olje i en gryte på middels varme til det er lunkent. Det er lunkent når du kan stikke fingeren i melken uten å brenne deg. Bruker du honning kan du blande inn honningen når melka er lunken så den løser seg opp.
  4. Bland melk og olje med de tørre ingrediensene og rør til det er en smidig deig. Deigen kan være litt våt og klissete.
  5. Dekk til deigen med et håndkle og la den heve i romtemperatur i 45-60 minutter. Det er viktig at deigen ikke står i trekk, ved et åpent vindu for eksempel, da vil den ikke heve.
  6. Smør en brødform med olje og ha i deigen. Dekk til med et håndkle og la deigen etterheve i 20-30 minutter til.
  7. Stek brødet i ovnen på midterste rille ved 200 grader i 45-50 minutter, til det er gyllent på toppen.
  8. Ta brødet ut av ovnen, husk gryteklut! Avkjøl brødet på rist.

Hvorfor er brødet en del av det spiselige biomangfoldet? Urkorn, syrna melk.

Tips: Lager du brødet med kald melk og olje kan du la det heve natten over. Da er det bare å blande alle ingrediensene i en bakebolle dagen før du skal bake ut brødet. Deretter kan du følge stegene i oppskriften fra punkt 6.

Tips: Du kan også bruke denne oppskriften til å lage rundstykker og pitabrød.

Rundstykker: Lag deigen som beskrevet i oppskriften. Ha deigen på et bakebord med mel og del den inn i 12-14 like store deler. Sett rundstykkene på et bakebrett med bakepapir, er deigen klissete kan du sette de på bakepapir med en skje dyppet i vann. La rundstykkene heve til dobbelt størrelse, rundt 30 minutter. Stek rundstykkene på 220 grader i 10-12 minutter, til de er gylne på toppen.

Pitabrød: Lag deigen som beskrevet i oppskriften. Ha deigen på et bakebord med mel og del den inn i 8 like store deler. Bruk litt ekstra mel om deigen er klissete. Press og klapp delene til flate brød, rundt 10 cm store og 1 cm tjukke. Legg pitabrødene på et bakebrett med bakepapir og la de heve i rundt 30 minutter. Stek pitabrødene på 250 grader i 8 minutter, til de er gylne på toppen.

Ingredienser

(1 porsjoner)

  • 100 g lettkokte havregryn
  • 450 g siktet mel (hvete eller spelt)
  • 150 g sammalt mel (hvete, spelt, bygg, emmer eller rug)
  • ½ pakke tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 0,5 dl frø (solsikkefrø, gresskarkjerner eller linfrø, eller en blanding av disse)
  • 5,5 dl sur melk (tjukkmelk, kefir eller kulturmelk)
  • 5 ss olje
  • 1,5 ss honning eller sukker
Tilbake til toppen