Hopp til innhold


Lag en matrett kun av norske råvarer

I Norge importerer vi veldig mye av maten vi spiser. Hvis vi kun skulle lage matretter av mat produsert i Norge, hva ville vi endt opp med da?

  1. Bestem deg for hvilken matrett du ønsker å lage. Bruk tid på å gjennomgå oppskriftene. Hvilke norskproduserte ingredienser tror du det blir enkelt å finne? Kan noen ingredienser som ikke kan dyrkes i Norge byttes ut med andre som dyrkes her? Kanskje er det noen ingredienser dere dyrker i skolehagen eller som dere kan sanke i naturen?
  2. Skriv handleliste og gå på butikken. Sjekk matvarene nøye, hva er produsert i Norge og hva må dere velge bort?
  3. Lag en oversikt over hvilke matvarer dere har fått tak i. Var det noe dere ikke fikk tak i som kan byttes ut med noe annet?
  4. Lag matretten og smak på den. Vurder retten, smakte den bra? Fungerte det fint å lage mat kun med norske råvarer?

 

Tanker til slutt: Norge har lav selvforsyningsgrad, langt over halvparten av det vi spiser må importeres av andre land. Tror du det er lurt at vi dyrker og produserer mye av det vi spiser selv? Har du noen tanker rundt hva norskproduserte matvarer har å si for matsikkerheten vår?

Matsikkerhet: betyr at alle mennesker skal ha tilgang på nok og sunn mat.

Tilbake til toppen