Biomangfold fra gård til gaffel - RM VG1/VG2
Spis det, ikke mist det!
I Norge har vi i tusenvis av år dyrket et rikt utvalg frukt og grønt som har gitt oss næring og bidratt til å holde oss friske. Et mangfold av ulike kornsorter har mettet oss og farget åkrene våre gule. Melken og kjøttet fra husdyrene våre har gjort oss sterke. Læret og ulla har gitt oss klær og sko til å holde varmen. Gjennom tiden har de ulike plantene og dyrene våre tilpasset seg vær, vind, fjell og fjord. De har blitt eksperter på å vokse seg sterke og friske her hos oss, som de naturtalentene de er.
Nå er store deler av det rike sorts -og artsmangfoldet, biomangfoldet vårt, i ferd med å forsvinne. Vi tror det er lurt å ta vare på naturtalentene våre og deres unike egenskaper, i tilfelle vi skulle få skikkelig bruk for dem i fremtiden.
Vi kan ta vare på biomangfoldet vårt ved å inkludere et rikt utvalg råvarer i kostholdet vårt og på kjøkkenet.
Bak brød med de gamle kornsortene, ta i bruk fargerike norske grønnsaker og poteter i sesong, spis kjøtt fra gamle husdyrraser og velg mat som er produsert med fordeler for biomangfoldet.