Hopp til innhold


Gresskarsuppe med høne

Høne er skikkelig god mat, som dessverre ofte kastes. Se etter hel høne i frysedisken og kok kraft på den. Hønsekraft kan gjerne kokes dagen før, og den kan fryses. 

3 timer og 30 minutter
Vanskelig
4 porsjoner

Ingredienser

(4 porsjoner porsjoner)

  • ett stort eller to små hønselår (bruk gjerne hel høne, del opp og frys kjøtt og kraft til senere)
  • 8 dl vann (nok til å dekke lårene)
  • 1 gresskar (ca. 1 kg)
  • 2 løk
  • 4 hvitløkfedd
  • 1 ts revet ingefær
  • 4 ss olje
  • salt og pepper
  • smak til med saft fra økologisk sitron
  • 1 chili
  • 1 neve fersk koriander

Det tar litt tid å koke høne, har du dårlig tid kan du bruke kylling i suppa. Det er også mulig å koke hønsekraft dagen før du lager resten av suppa, kraften kan også fryses.

Slik gjør du det:

  1. Legg hønselårene i en gryte og dekk de med vann. Bruker du en hel høne deler du den i mindre biter før du dekker bitene med vann.

  2. Kokes til kjøttet løsner fra beinet, ca. 3 timer. 

  3. Vask gresskaret, del det i to og ta ut frøene med en skje.

  4. Del gresskaret i biter med skallet på, og legg bitene i en smurt, ildfast form, eller på en stekeplate med bakepapir.

  5. Skrell løk, del den opp i biter og legg den sammen med gresskaret.

  6. Skrell hvitløk og legg hele fedd sammen med gresskar og løk. Skrell og riv ingefæren og legg det sammen med gresskaret.

  7. Hell over olje og stek i ovnen ved 200 grader i 20 til 30 minutter, til gresskaret er mykt.

  8. Når hønsekjøttet er ferdigkokt, tar du det forsiktig opp fra gryta. La kokekraften bli igjen i gryta til senere.

  9. La kjøttet avkjøles litt før du plukker alt kjøttet fra beina. Legg det i en bolle og sett til side. 

  10. Ha de ovnsstekte grønnsakene over i gryta med kraften. Kok opp og bruk stavmikser og kjør suppa til den er glatt.

  11. Tilsett hønsekjøttet, kok opp og smak til med salt, pepper, sitronsaft, finhakket chili og krydderurter etter ønske.

Tips! Har du ikke høne, kan du bruke kylling. Kok kyllingen til den slipper beinet, ca. 20 til 30 minutter.

Visste du at det i dag finnes kun én eneste norsk hønserase, nemlig Jærhøna? Jærhøna stammer fra Jæren i Rogaland og har tilpasset seg et nordisk klima. Den er hardfør, tøff og rask, og ganske god på å fly. I tillegg er den flink til å finne sin egen mat.

Økologiske høner er de eneste hønene som garantert får lov til å være ute. De skal ha større plass innendørs enn andre høner, og de skal også ha tilgang til et stort uteområde så de kan få gjøre det høner liker best av alt, nemlig å hakke og grave i jorda på jakt etter frø, insekter og andre godbiter å spise.  

Ingredienser

(4 porsjoner)

  • ett stort eller to små hønselår (bruk gjerne hel høne, del opp og frys kjøtt og kraft til senere)
  • 8 dl vann (nok til å dekke lårene)
  • 1 gresskar (ca. 1 kg)
  • 2 løk
  • 4 hvitløkfedd
  • 1 ts revet ingefær
  • 4 ss olje
  • salt og pepper
  • smak til med saft fra økologisk sitron
  • 1 chili
  • 1 neve fersk koriander
Tilbake til toppen