Brød
Dette brødet er laget med sur melk, det gjør det skikkelig saftig og godt. Samme deig kan brukes til rundstykker og pitabrød - sjekk tips!
Ingredienser
(1 brød, 8 pitabrød eller 12-14 rundstykker porsjoner)
- 100 g lettkokte havregryn
- 450 g siktet mel (hvete eller spelt)
- 150 g sammalt mel (hvete, spelt, bygg, emmer eller rug)
- ½ pakke tørrgjær
- 1 ts salt
- ½ dl frø (som solsikkefrø, gresskarkjerner eller linfrø)
- 5½ dl sur melk (tjukkmelk, kefir eller kulturmelk)
- 5 ss olje
- 1½ ss honning eller sukker
Slik gjør du det:
- 
Ha mel og havregryn i en stor bakebolle. 
- 
Bland inn tørrgjær, salt og frø. Om du bruker sukker i stedet for honning kan du blande inn det nå. 
- 
Varm melk og olje i en gryte på middels varme til det er lunkent (du skal kunne stikke fingeren i melken uten å brenne deg). Bruker du honning, bland den inn når melka er lunken. 
- 
Bland melk og olje med de tørre ingrediensene og rør til en smidig, litt våt og klissete deig. 
- 
Dekk til deigen med et håndkle og la den heve i romtemperatur i 1 time. Det er viktig at deigen ikke står i trekk, ved et åpent vindu for eksempel, da vil den ikke heve. 
- 
Smør en brødform med olje og ha i deigen. Dekk til med et håndkle og la deigen etterheve i ca. 30 minutter. 
- 
Stek brødet i ovnen på midterste rille ved 200 grader i 45 til 50 minutter, til det er gyllent på toppen. Ta brødet ut av ovnen, husk gryteklut! Avkjøl brødet på rist. 
- 
Ta brødet ut av ovnen, husk gryteklut! Avkjøl brødet på rist. 
Pitabrød: Lag deigen som beskrevet i oppskriften. Ha deigen på et bakebord med mel og del den inn i 8 like store deler. Bruk litt ekstra mel om deigen er klissete. Press og klapp delene til flate brød, ca. 10 cm store og 1 cm tjukke. Legg pitabrødene på et bakebrett med bakepapir og la de heve i ca. 30 minutter. Stek pitabrødene ved 250 grader i 8 minutter, til de er gylne på toppen.


 
                             
                             
                             
                            