Hopp til innhold

Dagsseminar: Jordhelse og gjødsling i økologisk landbruk

Velkommen til seminar om jordhelse og gjødsling i økologisk landbruk – framtidens landbruk med fokus på fruktbar jord gjennom innsikt i jorda som et økosystem.

Informasjon

  • Dato: 06. des. 2022 - 11:00 - 17:00
  • Sted: Lena-Valle videregående skole, Lena på Toten
  • Se kart
  • Arrangør: Økologisk Innlandet

Økologisk Innlandet inviterer til seminar for å samle og inspirere bønder og andre med interesse for å øke produksjonen av økologisk mat i Innlandet.

Initiativet kommer fra Faggruppen for økologisk landbruk hos Statsforvalteren i Innlandet. Arbeidsgruppen består av representanter fra NLR, Økologisk Innlandet og Statsforvalteren.

Seminaret koster kr. 200,- Meld deg på ved å sende en e-post til: lensco@innlandetfylke.no

Program

11.00 Velkommen og noe å bite i (økologisk så klart)

Bolk 1: Karbon, gjødsel og næringsbalanse i økologisk landbruk.

Med den aktuelle gjødselsituasjonen må økologenes kompetanse om alternativene til kunstgjødsel løftes fram. Det kan knyttes til både jordhelse, karbonlagring i jord, priser/tilgjengelighet på kunstgjødsel.

Hvordan fremme en gjødslingspraksis som fjerner/reduserer avhengighet av kunstgjødsel, som er økonomisk interessant for bønder, og som øker karbon-innholdet i jord?

  • Halvor Midtsundstad, økobonde i Solør.
  • Hugh Riley, forsker NIBIO Apelsvoll. Les mer om Riley her.

Karbonlagring og næringsbalanse, hvordan har mengdene av karbon/organisk materiale faktisk endret seg i dyrka jord ved ulike vekster og gjødslingsmåter? Riley har forsket på dette i flere tiår.

Granstedt har bl.a. arbeidet mye med  landbrukets klimapåvirkning og karbonbygging i jord. Har nylig publisert artikkelen: Sustainable Agriculture and Self-Sufficiency in Sweden—Calculation of Climate Impact and Acreage Need Based on Ecological Recycling Agriculture Farms. By Artur Granstedt and Olof Thomsson * I tidsskriftet Sustainability.

14.00 -15.00      Matpause – juleinspirert – økologisk !

Bolk 2:

Forbruk og import av økologisk mat øker, egen produksjon minker. Dette er bildet på landsbasis, og (trolig) også i Innlandet. Vi ønsker å få fram tallene og utviklingslinjene, og politiske planer og ambisjoner, - i EU, Norge og Innlandet.

  • Markus Hustad, daglig leder Økologisk Norge / Hanne Torjusen fra Sifo

Påmelding

Billett koster kr 200,- Meld deg på ved å vippse til 770363.

 

Kontaktperson

Lene Scobie
Tilbake til toppen