Økologi som miljø- og klimapolitisk redskap
Den danske staten ser økologisk landbruk i sammenheng med klima og miljø. Med klare mål og godt samarbeid med Øko-organisasjonene, har danskene nådd mål vi nordmenn bare kan drømme om.
- I Danmark viser politikerne vilje til samarbeid og til å se sammenhengen mellom landbruk, klima og natur. De satser på offentlig innkjøp, har satt ambisiøse økomål, og har tydelige strategier for å nå disse målene, forteller prosjektleder i Landbrukets Økoløft, Kari Marte Sjøvik. Hun inviterer nå landbruksminister Pollestad på gårdsbesøk.
‑ I Danmark har vi en veldig sterk økologipolitikk, som er etablert som et samarbeid mellom staten og [..] interesseorganisasjon[er] og alle andre aktører som er relevante innenfor økologi, fortalte Økologisk Landsforenings Sybille Kyed under konferansen. Gjennom et tett samarbeid med den danske staten, har målsettingene - 25% av landbruksarealet til økologisk og 60% økologiske varer i innkjøp til offentlige kjøkken - gitt god vekst i økologi i det danske matsystemet.
Økologisk landbruk er også et miljøpolitisk redskap i Danmark.
Økologisk landbruk er også et miljøpolitisk redskap i Danmark. Økologi brukes aktivt for å sikre rent drikkevann og et rent vannmiljø. Økologi er også skrevet inn i landbrukets klimaavtale. Dermed er vekst av det økologiske arealet nødvendig for å leve opp til den klimareduksjonen, som det samlede landbruket skal prestere.
Kongress-turen ble her hjemme fulgt opp av et møte i Ressursgruppa med Landbruksdepartementet, der midtveisevalueringen av nasjonal strategien for økologisk landbruk ble diskutert.
Med stor enighet og tydelighet fra alle aktører til stede, ble lærdommen fra Danmark trukket fram: Et ambisiøst økomål og tydelig strategi er nødvendig for å få fart på omleggingen til mer økologisk og miljøvennlig matproduksjon også her i landet. Inspirasjonsbøndene er utålmodige og nysgjerrige på hva LMD velger å sette i gang av nye tiltak etter midtveisevalueringen.
Inspirasjonsbøndene er utålmodige og nysgjerrige på hva LMD velger å sette i gang av nye tiltak etter midtveisevalueringen.
Statssekretær Wenche Westberg (SP) med inspirasjonsbønder Anders Hørte og Ingri Rosén Guren under ressursgruppemøtet
Landbrukets Økoløft med Kari Marte Sjøvik i ledelsen, vil gjerne dele kunnskap med minister Pollestad og hans stab. ‑ Vi ønsker at politisk ledelse nå vil prioritere å være med ut på gårdsbesøk til noen av våre utrolig dyktige inspirasjonsbønder for å lære mer om hva økologisk produksjon er i Norge i dag, avslutter hun.
Landbrukets Økoløft deltok i den norske delegasjonen på økologikongressen i Danmark i slutten av november. En gruppe på 40 inspirasjonsbønder, rådgivere og forskere fra Norge møtte i underkant av 650 bønder, studenter, forskere og politikere som på forskjellige vis jobber med økologi i Danmark. Reisen ga både faglig påfyll og innsikt i hvordan man i Danmark har jobbet for å løfte det økologiske landbruket i det generelle miljø- og klimaarbeidet, samt hva de har gjort for å oppnå et så sterkt partnerskap med staten.
En av inspirasjonsbøndene, Kjersti Rinde Omsted sier det slik: ‑ Det jeg tenker er ganske vesentlig, er det sterke økologiske bidraget til å kunne finne løsninger på de store utfordringene som verden står overfor, særlig i forhold til miljøsida. I en tid som vi er i nå, kan vi klare å ta lederrollen i å utvikle landbruket i enda større grad for framtida og generasjonen som kommer etter oss.
Landbrukets Økoløft er et samarbeid mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Debio, DebioInfo, Statsforvalteren, Norsk Landbruksrådgiving og Økologisk Norge.