Hopp til innhold

Forskning viser

Forskning viser: Økologisk mat er bedre for kropp og klode!

Nylig vedtok Stortinget et nytt mål for økologisk landbruk: Innen 2032 skal 10 % av jordbruksarealet være økologisk, og etterspørselen etter økologisk mat skal økes. 

Hvis du lurer på hvorfor dette er gode nyheter for både kropp, kretsløp og klode, kan den ferske NORSØK-rapporten Hvorfor økologisk produksjon og mat?  gi deg svar. 

Mer av alt som er bra 

Forskningen viser at økologisk mat har flere fordeler sammenlignet med ikke-økologisk mat, både når det gjelder næringsverdi og helsegevinster. En nyere litteraturgjennomgang peker på at et økologisk kosthold kan bidra til lavere forekomst av fedme, bedre BMI, bedre blodverdier, færre tilfeller av svangerskapsforgiftning og redusert risiko for flere kreftformer.

Økologisk mat inneholder flere gunstige næringsstoffer og mindre av tilsetningsstoffer, sprøytegiftrester og skadelige muggsoppgifter.

Mindre av det som er dårlig

En oversikt fra 2023 konkluderer med at økologisk mat ofte inneholder flere gunstige næringsstoffer og mindre av tilsetningsstoffer, sprøytegiftrester og skadelige muggsoppgifter. I tillegg viser forskning at økologisk kjøtt og melk har høyere innhold av antioksidanter og omega-3. Videre har økologisk husdyrproduksjon mindre antibiotikarester og lavere risiko for antibiotikaresistens. Den er også garantert fri for genmodifiserte organismer (GMO) og veksthormoner.

Kan økologisk mette alle? 

For at økologisk matproduksjon skal kunne nære hele befolkningen, viser analyser at vi må redusere kjøttforbruket, matsvinnet og bruken av menneskemat som dyrefor. Samtidig må inntaket av belgvekster og plantebasert mat økes – noe som er i tråd med gjeldende kostholdsanbefalinger. Funn fra Frankrike tyder på at økologisk landbruk, til tross for lavere produksjon, kan dekke behovet til Europas 530 millioner innbyggere, så lenge plantebasert kosthold og grovfôrbasert kjøttproduksjon prioriteres. 

I rapporten fremheves økologisk jordbruk som en spydspiss innen kunnskap og forvaltning av jordhelse.

Et kretsløp i balanse - mer biologisk mangfold

Økologisk jordbruk bidrar til større biologisk mangfold. I gjennomsnitt har økologiske områder 30 % flere arter og 50 % flere individer enn ikke-økologiske områder. Som rapporten påpeker: I økologisk landbruk gir allsidig drift med vekstskifte, fravær av kjemisk-syntetiske sprøytemidler, bruk av beite i inn- og utmark og begrenset nitrogengjødsling grunnlag for et stort biologisk mangfold. 

Bedre jordhelse

Fordelene for jordhelse og karbonlagring er betydelige. Sunn og fruktbar jord er essensielt i økologisk landbruk, og flere metaanalyser viser at økologisk produksjon øker mengden organisk materiale i jorda. Dette bidrar til økt karbonlagring, et viktig klimatiltak i seg selv, samtidig som det sikrer en næringsrik og produktiv matjord for fremtiden. I rapporten fremheves økologisk jordbruk som en spydspiss innen kunnskap og forvaltning av jordhelse. Matjord bygges imidlertid ned i raskt tempo, og det tar lang tid å fornye den. Derfor er bærekraftig forvaltning av matjord avgjørende for matsikkerheten i tiden fremover. 

Bra for kloden 

Rapporten viser at dagens industrialiserte jordbruk er energikrevende og avhengig av ikke-fornybare ressurser. Fortsetter vi som nå, kan vi stå overfor en kritisk mangel på fosfor – et essensielt stoff for kunstgjødsel som brukes i konvensjonelt landbruk– i løpet av de neste circa 80 årene. For når det gjelder total miljøpåvirkning, kan økologisk jordbruk vise vei. En stor metaanalyse fra 2023, basert på den veletablerte metoden Life Cycle Assessment (livsløpsanalyse), viser at økologiske dyrkningssystemer generelt har mindre negativ miljøpåvirkning enn konvensjonelle systemer, både per areal og per kilo produkt. 

Oppsummering: Økologisk er veien å gå 

Rapporten slår fast at økologisk jordbruk gir positive effekter for helse, kretsløp og miljø. Derfor er det en gledelig nyhet at vi nå skal produsere mer økologisk mat – slik at du som forbruker kan velge økologisk oftere når du handler. 

Les hele rapporten

 

Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) har nylig utgitt en rapport:

Hvorfor økologisk produksjon og mat? Oppummering av litteratur innen viktige områder.

NORSØK Rapport nr. 17 vol 9 2024 Hvorfor økologisk produksjon og mat.pdf

Rapporten oppsummerer den seneste forskningen på feltet og ble utgitt 07.01.25.

 

Tilbake til toppen