Hopp til innhold

Friluftsliv

Bærekraftig mat på tur

- Den Norske Turistforening og vi har flere felles verdier. Vi kan bidra til et bærekraftig reiseliv, sier Børre Solberg, daglig leder i Oikos – Økologisk Norge.

Den Norske Turistforening har en visjon om et bærekraftig reiseliv som ivaretar naturen for fremtidige generasjoner. En matservering som er produsert på naturens premisser kan være en del av miljøsatsningen. 

- Vi arbeider i samme retning som DNT og har verktøy til å konkretisere veien mot en enda mer bærekraftig matservering på turisthyttene, sier Børre Solberg, som er invitert på vegne av Oikos – Økologisk Norge til det årlige seminaret for bestyrere og vertskap på turistforeningens hytter.
Oikos – Økologisk Norge har over ti års erfaring med å bistå festivaler og idrettsarrangementer med satsing på skikkelig mat. Siden 2016 har vi samarbeidet med DNT Oslo og Gjendesheim turisthytte, gjennom arrangementsprosjektet.

Langsiktig perspektiv

Det er en tydelig sammenheng mellom en miljøbevisst matproduksjon og et bærekraftig reiseliv på lang sikt. I økologisk landbruk er det en forutsetning at bonden tar et miljø- og klimahensyn. Kyr og sauer går på beite, som hindrer gjengroing av kulturlandskapet og vi kan enkelt ferdes i. Biologisk mangfold beskyttes ved å ikke bruke kjemisk-syntetiske sprøytemidler, bonden benytter vekstskifte som ivaretar matjorda, og det er krav til god dyrevelferd.
- Naturen skal også nytes av fremtidige generasjoner. Det er vår jobb å sikre at den fremdeles er like spektakulær og levedyktig når våre barn og barnebarn skal bruke den, sier Solberg.
- Vertskapet på hyttene kan være med på å påvirke landskapet, lokalt næringsliv, i tillegg til landbruket gjennom gjennom valgene de gjør i matserveringen, sier Solberg.
Ved å velge økologiske matvarer fra sitt nærområde kan vertskapet stimulere til en miljøvennlig matproduksjon i naturområdene rundt seg.

Satsing i fjellheimen

Gjendesheim turisthytte har god erfaring med sin økologiske satsning. Hytta i Jotunheimen er vertskap for Fjellfilmfestivalen som hadde Debios serveringsmerke i bronse under årets festival. For bestyrer Marius Haugaløkken er økosatsningen en merpakke for både han og besøkende. Serveringen har fått svært gode tilbakemeldinger fra besøkende og bidrar til et trivelig arbeidsmiljø for han og resten av vertskapet.

Last ned brosjyren Mat: Få mer ut av turen din

Oikos - Økologisk Norge har laget en håndbok for økologisk og bærekraftig servering: Hva smaker ditt arrangement? Her finner du link til håndboken.
Veikart Et bærekraftig reiseliv

 

Tilbake til toppen