Byggrynsgrøt
Risengrynsgrøt er tradisjon hos mange. Bytter du ut risgrynene med byggryn, da får du en kortreist, sunn og skikkelig digg grøt!
Ingredienser
(4 porsjoner porsjoner)
- 2 dl byggryn (legges i kaldt vann dagen før)
- 1 liter helmelk
- ½ ts salt
Slik gjør du det:
-
Dagen før: Legg byggrynene i en gryte med kaldt vann slik at alle grynene dekkes.
-
Den dagen du skal lage grøt begynner du med å helle av vannet grynene har ligget i.
-
Ha halvparten av melka og saltet i gryta sammen med byggrynene, og kok opp under omrøring. La grøten småkoke med lokk på svak varme. Rør inn resten av melka litt og litt, etter hvert som den kokes inn i grøten.
-
La grøten småkoke på svak til middels varme i ca. 1 time. Pass på å røre med jevne mellomrom så grøten ikke svir seg.
-
Grøten er ferdig når grynene er myke, men fremdeles gir litt tyggemotstand. Vil du ha kornene mykere lar du grøten koke litt lengre.
-
Server grøten med sukker, kanel og smør, eller med nøtter, friske bær og oppkuttet frukt.