Norske forbrukere etterspør stadig mer økologisk mat.
Økologisk mat kan inngå i miljøkriteriene for offentlige anskaffelser.
En økologisk meny kan innføres gradvis - og uten økte kostnader.
Økologisk Norge jobber, blant annet gjennom prosjektet Landbrukets Økoløft, for å øke norske bønders produksjon av økologisk mat.
Bedrifter og institusjoner kan være medlem i Økologisk Norge . Slik viser de at de støtter arbeidet for mer økologisk mat.
Flere store studier tyder på helsefordeler ved økologisk mat.
Økologisk mat er mer klima- og miljøvennlig en annen mat.
Økologisk mat er uten sminke . Ingen kunstige aromaer, fargestoffer eller konserveringsmiddel er tillatt.
Økologisk mat på menyen har i mange storkjøkken bidratt til mindre matsvinn.
Norske restauranter og storkjøkken kaster antakelig så mye som 29% av maten i følge beregninger gjort av FIVH.
Å innføre mer økologisk på menyen, kan øke de kjøkkenansattes opplevelse av mestring og arbeidsglede.
Mer enn 100 norske storkjøkken serverer 15 % eller mer økologisk mat.
Debios valørmerker kan brukes for å profilere andelen av økologiske produkter i menyen. Merkene finnes i bronse, sølv og gull.
Mer enn 300 serveringssteder bruker Debios merker - enten valørmerke eller grønn Ø for enkeltprodukter.
Matvalget gir gratis førsteråd-veiledning til virksomheter som vil vurdere å innføre økologisk mat i sine menyer. De tilbyr også kurs.
Debios valørmerker for økologisk servering: Bronse for 15-49 %, sølv for 50-89 % og gull for 90-100 % økologiske varer. FOTO: Debio