Hopp til innhold

Økodemo

Velg økologisk egg og kylling til påske

Vi nordmenn rekker å spise hele 30 millioner egg i påska, innimellom alle skiturene. Velg økologisk, så vet du at både verpehøner og kyllinger får kose seg utendørs!

Vi har laget en oversikt over hvor du får tak i økologiske kyllinger og egg til påskematen. Slik blir det litt lettere å ta de gode valgene. 

Et høneverdig liv

Økologiske kyllinger og verpehøner får leve i tråd med sine naturlige instinkter og behov. Høns og kyllinger er aktive dyr som har behov for et stort areal å boltre seg på. Den økologiske høna og kyllingen kan gå ute i frisk luft og sollys. De sitter ikke i bur av noe slag, men går fritt både inne og ute og har god plass til å flakse med vingene. De får også sandbade for å pleie fjærdrakten sin, legge egg i et rede, og vagle seg når de skal sove. Om natten har de det mørkt slik at de får hvile.

I uteområdet er det godt med vegetasjon, godt med ly og lett tilgang til vann, og fôret de får er økologisk, gjerne basert på havre, mais, åkerbønner og hvete.

Du kan lese mer om økologiske egg, høner og fordelene ved øko her. 

Kyllingene på Homlagarden trives godt ute. FOTO: Homlagarden
Kyllingene på Homlagarden trives godt ute. FOTO: Homlagarden

Her finner du Ø-merket kylling

I Norge har vi hovedsakelig fire produsenter av økologisk kylling; Homlagarden i Hardanger, Holte gård i Drangedal, Stange i Tønsberg og det nyeste tilskuddet Hovelsrud gård på Helgøya. Du får også tak i økologisk høne fra Vingulmark. Her finner du produktene:

 

Hovelsrud:

 • Utvalgte KIWI, MENY, SPAR og Joker-butikker
 • CC Mat på Hamar, Gjøvik og Lillehammer
 • Maschmann Matmarked på Skøyen i Oslo
 • Annies Pølsemakeri i Mathallen i Oslo
 • Matfatet i Brumunddal

Kyllingen distribueres av Asko i hele Norge og er i frivillig utvalg i Norgesgruppens butikker (KIWI, MENY, SPAR og Joker). Dersom du ikke finner den i din butikk, så kan du be dem om å ta den inn. Her finner du et kart over din nærmeste forhandler.

 

Homlagarden:

 • Coop Änglamark kyllingprodukt fra Hardanger er fra Homlagarden
 • Du får kjøpt produktene deres på Kolonial.no og dyrket.no
 • I tillegg finner du Homlagardens produkter i en rekke andre butikker, se her for oversikt.

 

Vingulmark:

 • Økologisk høne fra Vingulmark finner du på din lokale Coop-butikk
 • Vingulmarks økologiske egg er hos alle Menybutikkene i Oslo, Østfold og Vestfold.

 

Stange:

 • Økokylling fra Stange finner du i frysedisken på din lokale Rema 1000.

 

Holte gård:

Se vår ØKOGUIDE til fjørfe her

Økologiske egg inneholder mer lange omega-3-fettsyrer, vitamin B-12, β-karoten, β-kryptoxantin, lutein och zeaxantin enn konvensjonelle egg, som følge av fôret hønene har fått, ifølge en rapport fra Livsmedelverket
Hele 4920 tonn økologiske egg ble omsatt gjennom pakkeriene i 2019, som er utenom eggprodusenter som selger fra gården, på lokale markeder, eller distribuerer selv til storhusholdning eller dagligvarehandel.
Fra 2013 og frem til 2019 har det vært en jevn stinging av produksjonen av økologiske egg. I 2019 hadde økologiske egg en andel av det totale markedet på 7,5 %.
Tilbake til toppen