Hopp til innhold

Andelslandbruk

Årets viktigste møteplass for andelslandbruk

Fredag 1. juni på DIGS i Trondheim er det duket for årets viktigste møteplass for alle som er involvert i eller nysgjerrig på andelslandbruk i Norge. Meld deg på nå!

 – Nettverkssamlingen vil være en dag full av inspirerende og nyttige foredrag, samt gode muligheter for nettverking og erfaringsutveksling med de andre deltakerne. I år blir det ekstra fokus på andelslandbruk som buffer mot nedbygging av matjord, men det vil også være foredrag om agronomi og sosialt fellesskap på andelslandbruk, forteller prosjektleder for andelslandbruksprosjektet i Økologisk Norge, Alexandra Devik.

Fokus på jordvern

Forsker og sosiolog fra Ruralis – Institutt for rural og regionalforskning, Heidi Vinge er én av foredragsholderne på årets nasjonale nettverkssamling for andelslandbruk, og hun skal snakke om makten over matjorda, og jordvernets kulturelle forutsetninger i Norge i dag.

– Andelslandbruk kan være én av mange effektive buffere mot nedbygging av matjord fordi man kan se for seg at engasjerte andelshavere vil kunne protestere mot eventuelle politiske forslag om omdisponering av arealene som blir brukt til andelslandbruket til for eksempel veibygging eller nye boliger. Andelslandbruk er en måte for forbrukere å få innblikk i hvordan mat produseres, og hvor dyrebar den fruktbare matjorda vår er, fortsetter Devik.

Erfaringsdeling

Andelslandbruk er en grasrotbevegelse, og erfaringsdeling mellom andelslandbrukene er helt sentralt. Andelsbonde Karianne Hjørnevik Nes fra Nes andelsgård på Rolvsøy utenfor Fredrikstad skal dele sine erfaringer fra hvordan de har lykkes i å bygge et sterkt, sosialt fellesskap på andelslandbruket, og hvorfor dette er viktig for å bidra til en bærekraftig drift. Andelsbonde Bodil Raustein fra Solbakken andelslandbruk på Randaberg i Rogaland kommer til å dele tips til god agronomi, noe som også er sentralt for sikre god drift og et attraktivt andelslandbruk for andelshaverne på sikt.

Gårdsbesøk

Dagen før selve nettverkssamlingen, torsdag 31. mai fra kl 11-15, inviteres det til gårdsbesøk til de to andelslandbrukene Medalhus på Melhus og Skjølberg Søndre på Svorkmo. Medalhus andelslandbruk er et av de eldste i Norge. De hadde 170 grønnsaksandeler i fjor og er kjent for å være dyktige på organisering av dugnader. Helgen etter gårdsbesøket skal de arrangere stordugnad med alle andelshaverne for å plante ut 22.800 planter og alt som hører til, på 4 timer! Les mer om dem HER. Skjølberg Søndre har et unikt samarbeid med den populære restauranten Credo i Trondheim, som har kjøpt en større «restaurantandel» fra andelslandbruket.

Meld deg på her

Velkommen til nasjonal nettverkssamling!

 

Tilbake til toppen