Hopp til innhold

Åpen økologisk gård

Ruskevær ingen hindring for kuslipp

Hele 2500 mennesker trosset ruskeværet, og møtte opp for å se våryre melkekyr danse ut på beite for sommeren, da Skjetlein vgs. arrangerte kuslipp for tredje året på rad.


– På en regnværsdag som i dag er besøkstallet over all forventning, sier Camilla Haugstveit Warren, prosjektleder for Åpen økologisk gård i Økologisk Norge, og ansvarlig for koordinering av kuslipp-arrangementet. – Det er så artig å se at kuslippet stadig er populært, og at arrangementet begynner å bli en tradisjon for mange.

Driftsleder på Skjetlein vgs, Torgrim Daling er også strålende fornøyd, og syns det er stas at publikum ikke lar seg stoppe av en regnværsdag for å få med seg kuslipp.

Publikum hilser på kalvene på Skjetlein.   FOTO: Lars Olav Stavnes
Publikum hilser på kalvene på Skjetlein. FOTO: Lars Olav Stavnes

Aktiviteter for liten og stor

Fra arrangementet åpnet strømmet det på med besøkende. Både store og små hadde tatt turen, og fikk hilse på lam og kalver på tunet og smakt på diverse økologiske og lokale go’saker. Mange fikk forsøkt seg på forskjellige aktiviteter, som kjerning av eget smør, maling av korn til mel og ku-quiz. Det var også mulighet for å prøvesitte traktor og få ansiktsmaling.

Gøy med glade øko-kuer

Da klokken var ett samlet forventningsfulle barn og voksne seg rundt området der kyrene skulle slippes ut. Begeistringen hos de mange tilskuerne var lik begeistringen hos de 36 økologiske melkekyrne da de kom dansende ut på beite for sommeren.

Skjetlein vgs er kjent for god agronomisk drift og har engasjerte lærere og elever. Gården på Skjetlein har drevet økologisk siden begynnelsen av 2000-tallet, og er én av TINEs omlag 300 økologiske melkegårder, som også gjennom TINE leverer melk til økologiske Rørosmeieriet.

– Økologisk drift er en mer naturvennlig måte å drive på, sier driftsleder Torgrim Daling. Han forteller også til de besøkende at kuene får gå ute og beite fra mai til oktober.

Sau og lam på tunet på Skjetlein.  FOTO: Lars Olav Stavnes
Sau og lam på tunet på Skjetlein. FOTO: Lars Olav Stavnes

Kuslipp på Skjetlein videregående skole ble arrangert i samarbeid med Åpen økologisk gård (et prosjekt i Økologisk Norge, finansiert av Landbruksdirektoratet), Rørosmeieriet og TINE. Skjetlein vgs leverer økologisk melk til begge meieriene, som begge hadde stand med smaksprøver under dagens kuslipp. Rørosmeieriet, TINE, Sør-Trøndelag Bonde- og Småbrukarlag og Økologisk Sør-Trøndelag stilte med hver sine stands, som ble godt besøkt. ​

 

Tilbake til toppen