Hopp til innhold

Åpen økologisk gård

Bli med som arrangør av Åpen økologisk gård 2023

Har du eller noen i lokallaget ditt i Økologisk Norge en økologisk eller biodynamisk gård dere vil vise fram på Åpen økologisk gård? Meld inn deres Åpen økologisk gård-arrangement vår arrangementskalender!

Åpen økologisk gård er en flott måte å dele verdifull kunnskap og erfaring med de som besøker gården. Hvert år er mange tusen publikummere innom et Åpen økologisk gård-arrangement.

Alle som er medlem i Økologisk Norge eller Biologisk-dynamisk forening  kan melde inn deres arrangement og få det i vår arrangementskalender. Meld deg inn i Økologisk Norge eller Biologisk-dynamisk forening her.

Vi ønsker deltakelse fra gårder i hele landet! Gården må enten være i karens eller sertifisert hos Debio eller Demeter for å kunne være med under fanen Åpen økologisk gård. Dette er fordi ordet "økologisk" og "Demeter" er beskyttede merkevarer. For å skape større engasjement og gode opplevelser oppfordrer vi gårdbrukere og andre medlemmer, for eksempel fra region-, fylkes- eller lokallag, til å gå sammen om arrangementene.

PÅMELDING: Meld på ditt arrangement gjennom dette skjemaet: Økologisk Norge - Påmeldingsskjema ÅØG 2023 (okologisknorge.no)

Hold Åpen økologisk gård som en del av ØKOUKA

Vi oppfordrer til å legge arrangementene til ØKOUKA som arrangeres rundt om i landet i uke 39. På den måten kan man skape mer blest rundt arrangementene og styrke markedsføringen gjennom å bli del av ØKOUKAs program. Kanskje er det også aktuelt å legge et av ØKOUKA-arrangementene til din gård? 

Åpen økologisk andelsgård

Vi oppfordrer spesielt andelsgårder til å melde seg på Åpen økologisk gård. Andelslandbruk er en viktig bidragsyter i å spre kunnskap om produksjon av økologisk mat. Gjennom Åpen økologisk gård har du mulighet til å åpne gården din for et enda større publikum, gi forbrukere mulighet til å få nærhet til og kunnskap om økologisk og biodynamisk produksjon og på den måten skape en møteplass mellom produsent og enda flere forbrukere.

En andelsgård har allerede knyttet til seg andelshavere, bønder og gartnere, og har derfor mange som kan bidra med spennende kunnskap på en åpen dag. På Åpen økologisk andelsgård kan man for eksempel legge til rette for å øke kunnskap rundt dyrking og gårdsdrift, og arrangere kurs og foredrag, markvandring og omvisning. Både for de som allerede er andelshavere, men også for andre interesserte, både forbrukere og andre bønder. Åpen økologisk gård gir også en fin anledning til å rekruttere nye andelshavere til andelslandbruket og skape engasjement for modellen i resten av lokalsamfunnet.

Opplevelser og kunnskapsformidling

Åpen økologisk gård er en arena for å skape entusiasme og formidle kunnskap om økologisk og biodynamisk matproduksjon og gårdsdrift gjennom sanseopplevelser. Som publikum og forbruker får man en større nærhet til hvor maten kommer fra og en forståelse for verdien av matproduksjon. Et arrangement kan for eksempel inneholde fortellinger fra bonden, natursti for barn og voksne, kulturelle og faglige innslag, hypping av poteter, smakfull mat, salg av ferske råvarer og gode, lærerike opplevelser. 

Finn inspirasjon, tips og triks i Handbok for arrangørar av Open økologisk gard.

Flere tusen besøkende

I 2022 ble det arrangert 27 flotte Åpen økologisk gård-arrangementer. Blant arrangementene var også biodynamiske gårder og andelslandbruk, mens de fleste ble holdt under ØKOUKA

Ta gjerne en titt på Facebook-siden vår for å se bildeserien som gir et lite innblikk i arrangementer fra tidligere år. Bildene kan gi god inspirasjon til alle mulighetene som finnes når man åpner gården for publikum for en dag.

Økosti i ringblomstenga på Uksum gard. FOTO: Kaarina Borud.
Økosti i ringblomstenga på Uksum gard. FOTO: Kaarina Borud.

Informasjon, materiell og forsikring

Økologisk Norge har flere års erfaring med Åpen økologisk gård. Informasjon, tips og ideer til arrangementet kan du finne i Handbok for arrangørar av Open økologisk gard. (Det meste i handboka er fortsatt gyldig selv om årstallet i den er 2020, vær imidlertid obs på nye kontaktpersoner- og adresser).

Siden vi fra 2023 ikke lenger har prosjektmidler til Åpen økologisk gård kan vi dessverre ikke tilby forsikring eller trykk av materiell lenger. Vi kan i midlertid sende eksemplarer av magasinet vårt Ren Mat samt annet infomateriell om økologisk mat og landbruk mot porto.

Ta kontakt på organisasjon@okologisknorge.no for henvendelser om dette.

Eksempler på materiell er:

 • 7 grunner til å velge økologisk? (brosjyre)
 • Biomangfold hefte
 • Vervekort Økologisk Norge
 • Mat - få mer ut av turen din
 • Skolehagehefte
 • Andelslandbrukshefte
 • Banner
 • Kretsløpsplakat økologisk
 • Kretsløpsplakat biodynamisk
 • Menyplakat
 • Programplakat
 • Promoplakat
 • Parkeringsplakat
 • Veiviserplakat
 • (SE FILER FOR NEDLASTING NEDERST PÅ SIDEN)

Vi har fortsatt noe av dette materiellet liggende, men trykk av nytt materiell utover Økologisk Norges standardmateriell må bekostes av arrangør eller lokallag.

Arrangører som skal servere mat må melde ifra til Mattilsynet. Informasjon om forsikring og Mattilsynets meldeskjema ligger her.

Spørsmål og andre henvendelser rettes til

Organisasjonsrådgiver

 • Are Einari Björklund Skau
  Organisasjonsrådgiver og prosjektleder i Økouka.
  Telefon: (+47) 24 12 41 03

Problemer med skjemaet under? Last ned, fyll ut og send dette Word-dokumentet til meg!

Påmelding arrangør ÅØG 2023

Obligatoriske felt. Førstemann til mølla-prinsippet gjelder, men gårder som ikke har arrangert tidligere kan bli prioritert.
Hvis ja, når?
Hva slags materiell ønsker du tilsendt? (Vi har meget begrenset med materiell i år, men kan tilby f. eks. Ren Mat, 7 grunner til å velge Økologisk, informasjon om Økologisk Norges prosjekter: andelslandbruk, skolehager, noen få banner, kretsløpsplakat og plakater som brukes i forkant og under arrangementet). Har du materiell fra tidligere som kan gjenbrukes i år?
Frivillige felt
Legg inn dato hvis dette er bestemt (i august-september)
Beskriv ideer, forslag eller planer for aktiviteter her
Tilbake til toppen