Ved å ta i bruk gamle kornsorter, rare poteter, og hardføre husdyrraser, vil vi verne dem for fremtida. Hvordan? Ved å spise dem så klart!
Mat handler ikke kun om smak. Det handler om kultur, historie, natur og fremtidig matsikkerhet. Utviklingen av det moderne jordbruket har drastisk redusert det biologiske mangfoldet. Også den delen som er spiselig. I dag forsvinner gamle kornsorter, grønnsakstyper og husdyrraser i takt med at landbruket blir mer ensrettet. Disse artene, sortene og rasene representerer ikke bare en del av vår kulturhistorie, men også genetisk variasjon som kan bli avgjørende for fremtidige generasjoner. De har tilpasninger og egenskaper som kan hjelpe oss å møte klimaendringer, nye sykdommer og et mer krevende matproduksjonssystem.
Så hva kan vi gjøre?
Spise dem. Når vi velger å spise mat laget av gamle sorter og raser, gir vi bønder og produsenter grunnlag for å dyrke og avle dem videre. Det er slik vi redder mangfoldet – én tallerken om gangen.
Hvorfor er dette viktig?
Mer enn 70 % av verdens matproduksjon baserer seg i dag på kun et fåtall arter, først og fremst mais, hvete, ris og soya. Vi dyrker ikke lenger mat som er tilpasset lokale klimaforhold. Årevis med målrettet planteforedling har gitt oss et smalt utvalg sorter som gir store avlinger, men bare under ideelle forhold. Samtidig har mange eldre husdyrraser blitt erstattet av mer effektive, moderne raser – og flere av de gamle har allerede forsvunnet.
Dette ensrettede landbruket gir oss kanskje høyere avlinger på kort sikt, men det gjør matsystemet vårt langt mer sårbart. Moderne plantesorter er ofte mer homogene, noe som kan gjøre dem dårlig rustet mot sykdommer og ekstremvær. Gamle sorter og raser har derimot større genetisk variasjon – en biologisk "verktøykasse" som gir dem bedre evne til å tåle endringer.
Noen av disse lokale variantene finnes fortsatt, takket være dedikerte bønder og ildsjeler som har skjønt hvor viktige de er. Men for at bønder skal kunne fortsette å dyrke og avle disse gamle sortene og rasene, må de bli spist.
Derfor er matvalgene våre viktige – ikke bare for oss, men for generasjonene som kommer.
Vil du ta vare på en sjelden matplantesort, er det beste du kan gjøre å spise den. Kjøper flere mat av lokale sorter, kan bønder dyrke mer av dem.
Vil du gi oss større gjennomslag? Bli medlem og få vårt prisvinnende magasin Ren Mat i posten fire ganger i året.
Bli medlemDitt medlemskap gir oss større gjennomslagskraft. Vi jobber praktisk og politisk for:
- Ren mat, uten sprøytemidler. Bra for helsa, miljøet og innsekter som bier.
- Bedre vilkår for den norske bonden og alle som vil dyrke mer miljøvennlig.
- At alle barn skal ha tilgang til en skolehage og gratis, sunn skolemat!
- Å redde matjorda og naturen fra nedbygging og forurensing.
- Bedre dyrevelferd, særlig for husdyr som ku, kylling og gris.
Sammen dyrker vi mulighetene!
Les også
Aktuelt

Vårens bøker fra Økologisk Norge er her!
Denne våren lanserer Økologisk Norge tre inspirerende bøker som tar for seg dyrking i skolehagen, for barn og voksne, og matlaging på kjøkkenet med råvarer som ivaretar det spiselige naturmangfoldet.

Velkommen til en inspirerende digital foredragskveld - med dyrkekurs!
Torsdag 22. mai kl. 18:30–20:00 inviterer vi til en åpen kveld full av kunnskap, inspirasjon og dyrkeglede – helt gratis og åpen for alle, både medlemmer og nysgjerrige sjeler!

Fra urkorn til spirer: Besøk på Prestegårdshagene
Denne våren har elever ved Hjalmar Johansen videregående skole vært på gårdsbesøk til Eidanger prestegård og andelslandbruk i Porsgrunn, som del av Økologisk Norges prosjekt Biomangfold fra gård til gaffel.

Vi lager kokebok!
...og søker barneskoler som vil pilotere den!