Hopp til innhold

Landsmøte 2024

Dette skal vi jobbe med!

Etter fagtur og Landsmøte 2024 er det bestemt hva Økologisk Norge jobber med fremover.

Hvordan kan vi stimulere til økt etterspørsel etter norskproduserte økologiske varer? Dette spørsmålet stiller landbruksminister Geir Pollestad til landsmøtet i Økologisk Norge. Et betimelig spørsmål som åpner for mange muligheter.

 

En samling av ansatte, styremedlemmer, fylkeslag, og øvrige medlemmer i Økologisk Norge, møttes til fagtur og Landsmøte 2024. Her ble det identifisert nøkkelspørsmål og retning for å fremme norskproduserte økologiske varer, og konkretisert hva Økologisk Norge skal jobbe for de neste årene.

 

Landsmøtet er organisasjonens høyeste organ og holdes hvert annet år. Her møtes engasjerte medlemmer i Økologisk Norge for å stake ut kursen for organisasjonen de neste to årene, diskutere og vedta uttalelser og politikk, og for hyggelig og inspirerende samvær med likesinnede.

 

Stina Mehus, gjenvalgt styreleder i Økologisk Norge, understreker viktigheten av konkrete tiltak for å øke etterspørselen etter norske økologiske produkter:

 

- Et samlet landbruk er enige om at virkemiddelet for å oppnå mer økologisk er å sette seg et konkret prosentmål for produksjon. Vi trenger også et tallfestet mål for offentlig innkjøp av økologisk mat, som vil kunne sikre bønders forutsigbarhet og økonomi og bedre mulighet til å satse på økologisk produksjon, sier Stina Mehus, styreleder i Økologisk Norge

Ambisiøse mål for økologisk produksjon og offentlig innkjøp av norsk økologisk mat er nødvendig for å bidra til et mer bærekraftig landbruk. Å satse på miljøvennlig og økologisk mat har aldri vært viktigere. Vi trenger tydelige mål for offentlige økologiske innkjøp i for eksempel forsvaret, helse-Norge og andre statlige institusjoner. Vi må ha et konkret, tallfestet økomål, med årlige handlingsplaner, konkrete tiltak og midler til gjennomføring.


I tillegg til diskusjoner og taler, ble det også gjennomført fagtur hos dyktige økologiske aktører i Norge, som Alm Østre, Solhatt og Dystre gård, samt Blæstad ved Høyskolen i Innlandet.

Solhatt er en frøprodusent har som hovedmål å øke produksjon og bruk av økologiske og biodynamiske frø i Norge. De satser på eldre norske sorter som ikke har vært tilgjengelig på mange år, i tillegg til utenlandske sorter som egner seg bra til dyrking i Norge. De holder til på gården Alm Østre på Stange, en av norges eldste biodynamiske gårder 

Studiested Blæstad har lang tradisjon for jordbruksutdanning, med røtter helt tilbake til 1923. Her er det mulig å ta nettbasert årsstudium i økologisk landbruk

Dystvold gård driver økologisk melkeproduksjon og var de første i Skandinavia til å kjøpe inn og ta i bruk en mobil robot – dette gjorde at de fortsatte med melkeproduksjon på setra som foreldrene startet opp på 90 tallet.

- Vi trenger et system som baserer seg på ressursene som er der folk bor, og som brukes på en måte som tar vare på jordfruktbarheten og biologisk mangfold slik at ressursene kan brukes også i framtida. Vi i Økologisk Norge mener økologisk landbruk er svaret på disse utfordringene og at økologiske metoder gir høyere nasjonal beredskap og større trygghet for folk flest, sier Stina Mehus.

Et eksempel er melk. Markedet er i ferd med å øke mer enn det bønder i sentrale strøk kan levere av økologisk melk. Det er derfor viktig at dagens økologiske melkeprodusenter sikres, samtidig som det tilrettelegges for at nye økologiske melkeprodusenter kan komme til. Med økende etterspørsel av økologisk melk er melkemangel ikke utenkelig, og import blir alternativet. Det er essensielt at merprisen på økologisk melk opprettholdes over hele landet slik at selvforsyningen av norsk økologisk melk ikke reduseres på sikt.

 

- Forutsigbarhet er nødvendig i hele næringa. Økologisk Norge støtter landbrukets felles krav om endringer i opptrappingsplanen, sier daglig leder Markus hustad

 

For hele landbruket står selvforsyning og beredskap på agendaen i år. Beredskap handler om å være forberedt på å møte kritiske situasjoner som flom, tørke, sviktende avlinger slik vi har opplevd mer av den siste tiden. Vi trenger et system som baserer seg på ressursene som er der folk bor, og som brukes på en måte som tar vare på jordfruktbarheten, biologisk mangfold og slik at ressursene kan brukes også i framtida.

 

 

Økologisk Norge har 22 fylkes- og lokallag spredt rundt i hele Norge, i tillegg til faggrupper. Som medlem i Økologisk Norge har du mulighet til å stille på sitt lokale lags årsmøter og velges inn i styret. Årsmøtet er lagenes høyeste bestemmende myndighet og avholdes i forkant av landsmøtet hvert år. Hvert lokal-, fylkes- og regionlag kan sende representanter til landsmøtet, der landsstyret blir valgt. 

 

Tilbake til toppen