Hopp til innhold


Rød bacalao

Bacalao er en klippfiskrett som har opphav fra både Portugal og Spania. Retten er veldig populær og det finnes utallige oppskrifter på den. 

1,5 timer
Middels
4 porsjoner

Ingredienser

(4 porsjoner porsjoner)

  • 500 g klippfisk (husk å vanne den ut!)
  • 500 g potet
  • 500 g løk
  • ½ rød chili
  • 2 hvitløkfedd
  • 2 bokser (800 g) hakkede hermetiske tomater
  • 1½ dl olje
  • 1 ss timian
  • sorte oliven (kan sløyfes)
  • en rømmeklatt (kan sløyfes)
Husk å vanne ut klippfisken, den er nemlig veldig salt!

Slik gjør du det

  1. Dagen før: Legg klippfisken i en bolle med vann, pass på at vannet dekker fisken. Bytt vann 1 til 2 ganger i døgnet.

  2. Den dagen du skal lage bacalao begynner du med å rense klippfisken for skinn og bein og dele den i skiver, ca. 2 cm tykke.

  3. Skjær poteter og løk i skiver på rundt ½ cm.

  4. Del chilien på langs, skrap ut frøene og kutt den i små biter.

  5. Skrell hvitløk og kutt den i små biter, eller bruk hvitløkpresse.

  6. Legg potet, løk, og fisk lagvis i en gryte, potet nederst, deretter løk og fisk på toppen.

  7. Hell over hermetiske tomater og olje. Start med en boks hermetiske tomater, hvis det ikke dekker godt så tilsett en til.

  8. Tilsett chili, hvitløk og timian i gryta.

  9. Kok opp, ha på lokk og la det koke på svak varme i ca. 1 time, til potetene er myke.

  10. Server gjerne bacalaoen med sorte oliven og en rømmeklatt.

Hvorfor er klippfisk og grønnsaker i sesong en del av vårt spiselige biomangfold? 

Tørrfisk og klippfisk er ikke helt det samme, selv om begge deler er laget av tørket fisk. For å lage tørrfisk henges fersk fisk til tørk ute på stokker. Klippfisk blir delt opp og saltet før den blir tørket. Opprinnelig ble klippfisk tørket på klipper, derfor heter den klippfisk. Tørrfisk har tradisjonelt vært mer utbredt i Nord-Norge, mens klippfisken har vært utbredt på Vestlandet.

Ingredienser

(4 porsjoner)

  • 500 g klippfisk (husk å vanne den ut!)
  • 500 g potet
  • 500 g løk
  • ½ rød chili
  • 2 hvitløkfedd
  • 2 bokser (800 g) hakkede hermetiske tomater
  • 1½ dl olje
  • 1 ss timian
  • sorte oliven (kan sløyfes)
  • en rømmeklatt (kan sløyfes)
Tilbake til toppen