Hvit bacalao
Dette er en klippfiskrett som bakes i ovnen med hvit saus og grønnsaker. Den kan også lages med fersk fisk (se tips).
Ingredienser
(4 porsjoner porsjoner)
- 500 g klippfisk (husk å vanne den ut!)
- 500 g poteter
- 1 purre
- 4 gulrøtter
- 1 løk
- 1 pastinakk
- 2 hvitløkfedd
- 2 ss olje
- 50 g smør
- 3 ss mel
- 5 dl melk
- 2 dl fløte
- ¼ ts muskat
- salt og pepper
- 50 g raspet ost
- sorte oliven (kan sløyfes)
Slik gjør du det:
-
Dagen før: Legg klippfisken i en bolle med vann, pass på at vannet dekker fisken. Bytt vann 1 til 2 ganger i døgnet.
-
Den dagen du skal lage bacalao, begynner du med å rense klippfisken for skinn og bein og del den i skiver, ca. 2 cm tykke.
-
Skjær potet og purre i skiver. Skjær gulrot, pastinakk og løk i biter. Skrell hvitløken og finhakk den, eller bruk hvitløkpresse.
-
Stek grønnsakene i olje i en stekepanne på middels varme til løken er gyllen og blank, ca. 10 minutter. Pass på at det ikke brenner seg.
-
Lag hvit saus ved å smelte smør i en gryte, tilsett mel og visp godt med en visp, til du har en tykk saus. Tilsett litt og litt melk i en tynn stråle, rør godt mellom hver gang. Tilsett fløte til slutt.
-
Kok opp sausen og la den småkoke i ca. 5 minutter. Rør med jevne mellomrom så den ikke brenner seg. Smak til med muskat, salt og pepper. Husk at klippfisken er salt, så pass på å ikke salt for mye.
-
Legg fiskebiter i en ildfast form, hell over grønnsakene og den hvite sausen, og dryss over raspet ost.
-
Stek ved 200 grader i 30 til 40 minutter. Bacalaoen er ferdig når potetene er myke. Server gjerne med sorte oliven.