Hopp til innhold
Økologisk Norge mener:

Få økoplommene ut i butikk!

Midt i toppsesong for norsk frukt, og et rekordår for plommer, blir økologiske plommer solgt som konvensjonelle. Økobønder taper store summer, men kundene vil ha økologiske plommer. #spørogspisøkologisk

Tidligere denne uka kom NRK-saken om den økologiske inspirasjonsbonden Lars Nå i Ullensvang som taper rundt 140 000 kr på at økologiske plommer blir solgt uten Ø-merket på.

Kundene vil ha

Etter at artikkelen kom ut, har Økologisk Norge merket stor interesse fra forbrukere – de vil ha de økologiske plommene, men de finner dem ikke i butikken. Og hvis de finner dem, er plasseringen dårlig. Hvor er det problemet ligger?

– Mellomleddene påstår at forbrukerne ikke vil ha økologiske plommer, og da ser det ut til at kjedene heller ikke satser på dette. En kan spørre seg hva slags ressurser som brukes på å fremme økologisk norsk frukt, sier Børre Solberg, daglig leder i Økologisk Norge.

Salget øker jo ikke hvis ikke kunden finner økologisk norsk frukt i butikken.


Børre Solberg er daglig leder i Økologisk Norge  FOTO: Økologisk Norge
Børre Solberg er daglig leder i Økologisk Norge FOTO: Økologisk Norge
Børre Solberg er daglig leder i Økologisk Norge  FOTO: Økologisk Norge
Børre Solberg er daglig leder i Økologisk Norge FOTO: Økologisk Norge

Daglig leder i Økologisk Norge Børre Solberg vil diskutere verdikjeden for økologisk frukt og grønt på neste dialogforum.

Flaskehalsen er mellomledd

Etter at salget av økologisk frukt økte med 40 prosent frem til 2017, sakket salget av igjen, men det skyldes trolig ikke mangel på interesse hos forbrukerne.

– Salget øker jo ikke hvis ikke kunden finner økologisk norsk frukt i butikken, påpeker Solberg. – Det er helt tydelig at forbrukere ønsker seg disse varene, men de går heller til alternative omsetningskanaler, som direktesalg, Reko-ringen og Finn.no, for å finne det de leter etter, sier Solberg.

Bøndene taper

– Så langt er det levert inn 37 tonn økologiske plommer. Bare 3,8 tonn av dem er solgt som økologiske plommer, sier daglig leder på Hardanger Fjordfrukt, Sigbjørn Brusletto, i samme NRK-artikkel.

Fordi det ikke bestilles økologiske plommer, blir de heller solgt som konvensjonelle. I fjor ble en kun fjerdedel av de økologiske plommene solgt som økologisk. Dette taper de økologiske bøndene rundt 8 kr kiloen på.

Tema for ministeren

Økologisk Norge mener at mellomleddene må gjøre jobben sin. Daglig leder Børre Solberg har presset på for at verdikjeden for økologisk frukt og grønt skal komme opp som tema på Landbruksministerens dialogforum 16. september. Dialogforum er en del av den nye økostrategien for å skape en effektiv og fungerende verdikjede innen økologisk mat.

Spør etter og spis økologisk norsk frukt! #spørogspisøkologisk

Her kan du lese om #inspirasjonsbonde Lars Nå.

Her kan du lese om hvordan god plassering i butikk bidrar til suksess for øko-varer.

 

 

Tilbake til toppen