Hopp til innhold


Det norske Ø-merket

Se etter Ø-merket i butikken, og spør butikken om du ikke finner det du ser etter økologisk.

Begrepet ”økologisk” er rettsbeskyttet for matvarer, og kan kun brukes med godkjenning fra Debio eller tilsvarende utenlandsk kontrollorgan. Ø-merket er derfor din garanti for at varen er økologisk. Debios kontroll omfatter både gårdsbruk, foredlingsbedrifter, pakkerier, omsetningsledd og importører. Alle blir kontrollert minimum én gang i året. Du kan derfor være sikker på at økologiske produkter faktisk er økologiske.  Merket brukes på både norske og utenlandske økologiske produkter. Debio forvalter, regulerer og kontrollerer økologisk produksjon og regelverk.

  • Debios grønne Ø-merke brukes for merking av produkter som oppfyller kravene i økologiforskriften og er godkjent av Debio. 
  • Bærekraft-merket brukes på produkter fra bærekraftig fiske og fangst som er godkjent av Debio i henhold til KRAVs regler.
  • EU's Euroleaf-merke kan man også finne på økologiske matvarer på det norske markedet. Regelverket som ligger bak disse to logoene er nesten identisk, da det norske økologiske regelverket følger EU-regelverket, med små justeringer for norske forhold.

 

       
       

 

Ø-merket og Bærekraft-merket brukes for produkter som er godkjent av Debio. Debio har også valørmerker i gull, sølv og bronse som forteller om hvor stor andel av matserveringen på arrangementer som består av økologisk godkjente produkter, 15 %, 50 % eller 90 %. Alle arrangementer som ønsker å markedsføre økologisk mat, kan synliggjøre satsingen gjennom å være tilknyttet Debios kontrollordning og benytte Debios serveringsmerker. 

Finner du ikke økologiske produkter i din butikk? Spør etter dem!

 

Tilbake til toppen