Hopp til innhold

Informasjon om Økoguiden

Haugneset er en gård innerst i Osen i Romsdal. Her dyrker vi grønnsaker regenerativt og pløyefritt, det vil si at vi jobber mye for å ta vare på jorda slik at den skal være fruktbar. Sesongen 2021 er vår oppstartssesong. Grønnsakene leveres på et fast plukkopp-punkt i Molde en gang i uka.

Haugneset gård

Haugneset er en gård innerst i Osen i Romsdal. Her dyrker vi grønnsaker regenerativt og pløyefritt, det vil si at vi jobber mye for å ta vare på jorda slik at den skal være fruktbar. Sesongen 2021 er vår oppstartssesong. Grønnsakene leveres på et fast plukkopp-punkt i Molde en gang i uka.

Vi er Bård og Mads og bor på en vakker liten gård innerst i fjorden innenfor Molde, nede ved sjøen.

 

Her dyrker vi grønnsaker og har honningproduksjon, pluss at vi har en del dyr. Sau, høner og katt. Vi har bodd på gården siden 2020.

 

På gården har vi en filosofi om å drive regenerativt. Det betyr at vi bygger opp jorda og mikrolivet i den til å bli mer og mer fruktbar og sunn. Dette gir igjen sunne planter som gir sunne kropper og god helse.

 

 

Honningproduksjon

På gården har vi røktet bier siden 2022 og har dermed honning for salg. Vi har hatt 8 bifolk i 2024.

 

I 2024 har vi lynghonning til salgs, så det er bare å ta kontakt dersom du er interessert i kjøp. Denne inneholder først og fremst nektar fra lyng, men biene har også sanket nektar fra variert flora på og rundt gården vår, i tillegg til at noen kuber har stått på en eplegård i sommer.

 

Stort glass (550g) koster 230 kr, mens lite glass (260g) koster 130kr.

 

 

Andelsgård

Siden 2021 har vi hatt andelsgård på gården.

 

Hvem passer det for?

Vi har mange ulike andelshavere, både barnefamilier, single og par, i mange ulike aldre. Vi ønsker å være en sosial hub, og har derfor ukentlige dugnader i tillegg til sosiale sammenkomster i løpet av sommeren slik som St. Hans feiring og Høsttakkefest.

 

På dugnad er det ulike ting som skal gjøres, alt fra å anlegge nye bed, til å luke og lage kompost. Det er gode muligheter for å lære noe nytt. Etter dugnad blir de fleste igjen for en kaffekjeft og nistespising. Det er bare å ta med barna. Det er mye å finne på på en gård, og ved sjøen. Dugnader foregår som regel i helg, men også noen ganger på ettermiddager i uka. Dugnadene skjer utenfor fellesferiene.

 

Hvordan fungerer det?

Hos oss er det vi som dyrker alt for andelshaverne våre, i tillegg til at vi høster, skyller og pakker grønnsakene. Det andelshaverne trenger å gjøre er å delta på 6 timer dugnad (2 dugnader) i løpet av sesongen og plukke opp grønnsakene sine på et plukk-opp punkt i Molde. Vi har også andelshavere i Eidsvåg og i Batnfjorden. Dugnad er en veldig sosial og hyggelig ting. Det er mulig å ha med barn.

 

Hva dyrker vi?

Vi dyrker mye forskjellig og vi ønsker å utforske hva som går an å dyrke i vårt klima.

Potet, gulrot, kål, løk, vårløk, plukksalat, beter, neper, grønnkål, sukkererter, purre, knutekål, mangold, bønner, tomat, agurk, reddiker. Vi har også en del flerårige vekster slik som rabarbra, flere ulike urter og luftløk.

 

Hva koster det?

I sesongen 2024 kostet en stor andel 4500kr, og en liten andel 3000kr. Hver andel har 6 timer dugnadstid.

 

Det er mulig å kjøpe seg fri fra dugnad for 600 kr ekstra.

 

Vi har totalt 40 andeler denne sesongen. Vi leverer ut 12-16 ganger i løpet av sesongen avhengig av vær og temperatur. Fra tidlig juni til til første frost, i starten av oktober.

 

Hvorfor gjør vi det?

Vi er veldig glad for å kunne drive andelsgård. Det gjør at vi kan dyrke et mangfold av ulike grønnsaker, i tillegg til at det er en sosial og hyggelig ting både for andelshaverne og oss. Andelslandbruk gjør det forutsigbart for oss økonomisk, og det er også f

 

 

 


97120716

-
Tilbake til toppen