Hopp til innhold

Informasjon om Økoguiden

"Skimakern og Budeia" har gårdsutsalg både på gården Nørrestogo (vinter) og på Olestølen (sommer). De serverer smaksopplevelser på stølen om sommeren (ostesmaking mm) og i skimakerverkstedet på gården om vinteren. 

Olestølen mikroysteri

"Skimakern og Budeia" har gårdsutsalg både på gården Nørrestogo (vinter) og på Olestølen (sommer). De serverer smaksopplevelser på stølen om sommeren (ostesmaking mm) og i skimakerverkstedet på gården om vinteren. 

Thomas og Kathrin H. Aslaksby  driver en levende og bærekraftig håndverksbedrift på småbruket Nørrestogo i Valdres. I sommermånedene foredler de all den økologiske geitemelka til ost og mjølkeprodukt i et mobilt mikro-ysteri.

De tilbyr overnatting på stølen for besøkende som ønsker å oppleve stølsliv og å lære mer om stølstradisjonen - både støslkultur og mathandverk.  De tilbyr også ystekurs nede på gården Nørrestogo på forespørsel.

 

I Valdres er det tradisjon for å ta dyra med på stølen for å beite i fjell og utmarka om sommeren. Rundt Sankthans reiser Skimakern og Budeia med geiteflokken, hester, høner og katter opp til Olestølen 1000 m.o.h. Der går geitene fritt i fjellet og omdanner det fantastiske fjellbeite til smakfull rå økologisk geitemelk. I det mobile mikroysteriet foredler de all geitemelka til kvitost, kremost, getaost,  blåmuggost og mjølkeprodukt som syrna melk, smør og rømme i løpet av gras sesongen - mai til oktober.

I begynnelsen av september flytter de ned på gården igjen. Dyra beiter i utmarka og gir både økologisk kjøtt og melk til foredling. De formidler livet i skjæringspunktet mellom natur og kultur i praksis, gjennom kurs og eget liv. Når frosten kommer i oktober, får geitene "fri" fra melkeproduksjon - til nye kje kommer til verden igjen i mars.


875 823 442
Tilbake til toppen