Olestølen mikroysteri
"Skimakern og Budeia" har gårdsutsalg både på gården Nørrestogo (vinter) og på Olestølen (sommer). De serverer smaksopplevelser på stølen om sommeren (ostesmaking mm) og i skimakerverkstedet på gården om vinteren.
Thomas og Kathrin H. Aslaksby driver en levende og bærekraftig håndverksbedrift på småbruket Nørrestogo i Valdres. I sommermånedene foredler de all den økologiske geitemelka til ost og mjølkeprodukt i et mobilt mikro-ysteri.
De tilbyr overnatting på stølen for besøkende som ønsker å oppleve stølsliv og å lære mer om stølstradisjonen - både støslkultur og mathandverk. De tilbyr også ystekurs nede på gården Nørrestogo på forespørsel.
I Valdres er det tradisjon for å ta dyra med på stølen for å beite i fjell og utmarka om sommeren. Rundt Sankthans reiser Skimakern og Budeia med geiteflokken, hester, høner og katter opp til Olestølen 1000 m.o.h. Der går geitene fritt i fjellet og omdanner det fantastiske fjellbeite til smakfull rå økologisk geitemelk. I det mobile mikroysteriet foredler de all geitemelka til kvitost, kremost, getaost, blåmuggost og mjølkeprodukt som syrna melk, smør og rømme i løpet av gras sesongen - mai til oktober.
I begynnelsen av september flytter de ned på gården igjen. Dyra beiter i utmarka og gir både økologisk kjøtt og melk til foredling. De formidler livet i skjæringspunktet mellom natur og kultur i praksis, gjennom kurs og eget liv. Når frosten kommer i oktober, får geitene "fri" fra melkeproduksjon - til nye kje kommer til verden igjen i mars.
875 823 442