Hopp til innhold

Informasjon om Økoguiden

Bokashi er enkel og smart kjøkkenkompostering som omdanner matavfall til næringsrik jord og gjødsel på noen uker.

Bokashi Norge

Bokashi er enkel og smart kjøkkenkompostering som omdanner matavfall til næringsrik jord og gjødsel på noen uker.

Kompostering med bokashi foregår dels inne, i en lufttett bokashibøtte; og dels enten inne i en kasse med litt jord, eller ute. Bokashi tar liten plass og lukter ikke vondt.

I bøtta legger du alt du har av matavfall lagvis med bokashistrø en gang om dagen. Bokashistrø er hvetekli innsatt med effektive mikroorganismer. Mikroorganismene er naturlige mikrober som setter i gang en gjærings- eller syrningsprosess når de kommer i kontakt med organisk materiale – som matavfallet ditt – i et lufttett miljø. Det organiske materialet brytes opp og beholder alle proteiner, vitaminer mineraler og næringsstoffer i nedbrutt form. Når det fermenterte matavfallet senere kommer i kontakt med jord, går omdanningen til jord svært raskt. Og all næring og energi føres tilbake til jorden.


Bokashi er en 3-trinns rakett til næringsrik kompostjord. De to første trinnene SKAL foregå innendørs:

Trinn 1) er når du fyller bokashibøtta med matavfall en gang om dagen og strør bokashistrø over.

Trinn 2) er en gjærings- eller fermenteringsperiode på minimum 2 uker. Når du har fylt opp bokashibøtta, skal den stå med det lufttette lokket på og ”hvile” innendørs i 2 uker.

På Trinn 3) skal fermentert bokashi i kontakt med jord for å bli jord. Det kan skje inne eller ute – i en kasse med litt jord, i pallekarmer i hagen, eller rett i jorden.


91565656

923456570
Tilbake til toppen