Andelslandbruk er en nyskapende måte å dyrke og selge mat på som har opplevd en kraftig vekst de siste årene.
Det fungerer slik: Du forhåndsbetaler for en del av gårdens utgifter, vanligvis for ett år av gangen. Tilbake for dette, samt kanskje noen dugnadstimer, får du din andel av produksjonen: Ofte grønnsaker, men også kjøtt, ost, honning og mye mer kan deles. Samtidig bidrar du til å øke matsikkerheten i Norge, og sikre bonden en inntekt man kan leve av!
Andelslandbruk er et langsiktig samarbeid mellom forbrukere og de som produserer mat- og andre landbruksprodukter. Ansvar, risiko og avling blir delt mellom partene etter avtale for ett år om gangen.
Det finnes andelslandbruk i alle landets fylker. Se oppdatert oversikt over antall aktive andelslandbruk på denne linken, og en informasjon om de ulike andelslandbrukene her.
Hva gjør vi Økologisk Norge?
Vi i Økologisk Norge jobber både praktisk og politisk med å etablere flere andelslandbruk i Norge. Dette gjør vi:
- Etablere nye andelslandbruk, med to oppstartskurs i året. Har du gård og ønsker å starte et eget andelslandbruk? Ta kontakt her.
- Utgir en håndbok for de som skal starte andelslandbruk. Her kan du kjøpe Håndboka for å starte andelslandbruk!
- Styrke de etablerte andelslandbrukene, også som en læringsarena for økologisk produksjon og forbruk.
- Arrangerer en årlig nettverkssamling for andelslandbrukene i Norge.
- Drifter nettsiden andelslandbruk.no og jobber med å sikre gode plattformer for deling av informasjon mellom andelslandbrukene.
- Vi deltar også i det internasjonale nettverket for andelslandbruk; URGENCI – og samler inn statistikk for Norge og internasjonalt.
Fakta:
- I 2012 var det fire andelslandbruk i Norge. Siden den gang har utviklingen skutt fart.
- Økologisk Norge leder et prosjekt for flere andelslandbruk i Norge. Vi jobber aktivt med veiledning, informasjonsarbeid, koordinering og nettverksbygging.
- Vi har bidratt til at over 120 andelslandbruk er blitt etablert, og vi har i dag over 10.000 mennesker med i 90 aktive andelslandbruk.
- I prosjektgruppen sitter også Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norges Vel, , Sogn Jord- og Hagebrukskule, NORSØK, Norsk landbruksrådgivning og Fylkesmennenes landbruksavdelinger, og to representanter for andelslandbrukene.
- Andelslandbruk i Norge er en del av en verdensomspennende bevegelse, med den engelske betegnelsen Community Supported Agriculture (CSA). Vi er også med i prosjektet URBANFARMS.
- Prosjektet er finansiert av Landbruksdirektoratet.
Les også

Fem grunnprinsipper for andelslandbruk

Hva er andelslandbruk?

Bli med i et andelslandbruk i dag: ti gode grunner
Aktuelt

Andelslandbruk – 2020 oppsummert
I 2020 fantes det andelslandbruk i alle landets fylker og i underkant av 10 000 forbrukere fikk være med å dyrke og spise lokalprodusert, som oftest økologisk mat.

Sterke korte verdikjeder for fremtiden
I en felles uttalelse argumenterer URGENCI, nettverket for andelslandbruk internasjonalt, for at korte verdikjeder og direkte samarbeid om matproduksjon og distribusjon er viktige løsninger i dagens og fremtidens matsystemer.

Sikrer mat nær deg
Et økologisk andelslandbruk nær deg er matberedskap i praksis. Du får sikker, lokal tilgang på gode råvarer, og du får verdifull kunnskap om hvordan du kan dyrke maten selv.

Økologisk Norge søker prosjektleder
Nå kan du bli en del av økolaget. Interessant, lærerik og givende stilling er ledig for rett person. Kanskje det er deg?