Hopp til innhold
Økoguide

Klær og tekstil

Her er en oversikt over butikker og nettbutikker som selger økologiske klær, håndklær, sengetøy og andre produkter.

Oppdatert 2016        


BUTIKKER MED MER ENN KLÆR

 

 

 

 

Flittigelise 
En liten nettbutikk med håndlagde småtterier i økolgiske materialer. De har en forkjærlighet for små landlige grunderbedrifter. 
flittigelise.no


 

Naturkilden
Nettbutikk med egenproduserte naturlige hudpleieprodukter og bivokslys. Giftfri økologiske varer, utstyr og klær for små og store. 
Tlf. 93696778
naturkilden.net
facebook


  Patagonia
Produserer sport- og fritidsklær i økologisk bomull, økologisk ull, resirkulerte tekstilfibre og hamp, sko i naturgummi m.m. Patagonia-produkter selges i noen sportsbutikker i Norge, bruk "finn butikk" på nettsiden eller spør etter merket.


Nordvestpassasjen

Nettbutikk med håndplukket etisk design fra verdens hjørner: Dame og barneklær, accessories, gaver, te og sjokolade. Studio Jux, People Tree, Aiayu, Serendipity, Frugi, Taza sjokolade, mm. Økologisk og Fair Trade. 
Vel Bevare
Klær og tilbehør til baby, barn og kvinner i myk økologisk bomull, selger også et utvalg av leker, gaver og interiørartikler.  


Etikken

Kjøpmannsgata 51, Trondheim, og nettbutikk. En idealistisk drevet konseptbutikk med fokus på økologisk og sosial bærekraft. Stort utvalg av økologiske matvarer, rengjøringsprodukter og klær.Tilstede mat og mer
Markens gate 29, Kristiansand
Butikk som selger økologiske og rettferdig handlede varer, inkludert klær. På samme adresse finner du også restaurant med fokus på lokale og økologiske råvarer. 
Tlf. 454 54 71.

  LiBe Fair Living
Nettbutikk  som selger 
økologisk og Fairtrade klær, smykker, vesker, keramikk, kaffe, te mm. Se også etiskmote.no

 
BONECO 
Gamle Drammensvei 38, 1369 Stabekk

BONECO er en koselig liten butikk på Stabekk med hovedsakelig økologiske hudpleieprodukter, matvarer og fargerike barneklær. Har også nettbutikk.
BONECO

Vidunderbarn.no
Nettbutikk med økoklær til barn fra ManyMonths, bæreseler og annet utstyr.

 
Miljødesign.no

Nettbutikken har også et utvalg av glass, karafler, salatbolle, m.m. Blyfritt og munnblåst.

 


Økokrambua

Åkravegen 204, 4270 Åkrehamn
I Åkrehamn har Økokrambua et godt utvalg av økologiske barneklær, leker, mat osv.
Tlf 907 18 975.
Alpaca Family

Alpaca Family er et norsk klesmerke som kombinerer etisk produksjon med både bærekraftighet og fair trade. Klærne er laget av Aplaca-garn og er helt uten kjemikalier. Ikke sertifiserte enda, men det kommer etterhvert.

 


Ecologics
En nettbutikk med Fairtrade-produkter som smykker, kurver, tekstiler og garn og et godt utvalg av økologiske hudpleieprodukter

ecologics.no

 
Pil og bue
 
Nettbutikk med noe barneklær i økologisk bomull (ikke alt, se selv), samt BIOBU bambusskåler, fine kunstplakater m.m. De kan også besøkes i Østfold.

Lev Logisk

En "grønn" nettbutikk med fokus på miljøvennlige produkt for barn og mor.


 

Rippleway
Semsveien 2, Nøtterøy
Butikk som fokuserer på å tilby kunden trendy, tidsriktig og konkurransedyktig mote og livsstilsprodukter og samtidig ivareta mennesker og miljø bak produktets opprinnelse. 
Planlegger også nettbutikk
Tlf. 930 26 464
facebook
 

         METERVARE

       
Vil noen selge Vivatex sine økobomullsmetervare og -sengetøy i Norge? Ta kontakt med dem!  

Stof & Stuff - kreativ livsstil

Dansk nettbutikk med blant annet metervare av økologisk bomull.

 
Sonjas Textilateljé

Svensk nettbutikk med masse metervare i sertifiserte økologiske kvaliteter; bomull, lin og ull.
AD Ecotextile
Svensk nettbutikk med masse metervare i sertifiserte økologiske kvaliteter; bomull, lin og ull, men bare i store volum. Kontakt dem på info@adecotextile.se

  Stoff & Stil
Har utvalg av økologiske tekstiler, sytråd med mer. Har nettbutikk og seks butikker i Norge. Sjekk nettsider for mer info

 
Frusopp
Fauchalds gate 22, 2815 Gjøvik
Nettbutikk med tekstiler, metervare og sytilbehør, økologiske materialer. Er du i nærheten av Gjøvik er du hjertelig velkommen innom kontoret. Enten for å hente varer, eller kun for en kikk. Fint om du avtaler det på forhånd. 
frusopp.no

Kjekk & søt
Storgata 41, 2870 Dokka
Her finner du fargerike stoffer, sytilbehør og håndlagde barneklær. Mange stoffer og klær er GOTS-sertifisert og økologiske. Nettbutikk og butikk på Dokka. 
kjekkogsoet.com

 


Hjartesaum

Vikegata 32, Ørsta 
Her finner du metervare, noe økologisk. De selger også egenlagde barneklær og interiør til barnerom. Du kan bestille på nett eller besøke butikken i Ørsta. 
tlf. 942 45 854
facebook
hjartesaum.no

   
         

BARNETØY OG UTSTYR

       

Cotton Child
Selger hovedsakelig klær til barn og baby, men har også basisklær som t-skjorter, sokker og undertøy til voksne. Alle tekstilene er i økologisk bomull.

 
Englebarn
Mogata 6, Oslo og nettbutikk. 
Klær i økologisk bomull, ull og silke og et utvalg av tøfler i skinn. Alt er sertifisert.
 

 

Agent M

Selger babyklær i økologisk merinoull. Har også økologiske hudpleieprodukter, giftfri flasker, oppbevaringartikler, kjøkkenutstyr, tannbørster og mye mer.


Armer og ben

Nettbutikk med barneklær i økologisk bomull fra fargerike Duns, søte Serendipity, Mini Rodini m.fl. Ikke alt er økologisk.
 
Little Mountains er designer Siv Elise Seland (iiS) sitt klesmerke for barn. Nydelige klær i ull og økobomull. Forhandlerliste her.

  Jumina design
Selger barneklær med fokus på etikk og miljø. 
Nettbutikk og utsalg i Elverum og på Hamar.
Nøstebarn

klær av økologisk ull som er ubehandlet og sertifisert av IVN (se nederst på denne siden). De har også litt til voksne. Nettbutikk og butikker i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Sandvika.

 


Polarn O. Pyret 

Selger Svanen- og kravmerkede trøyer, undertøy og nattklær til barn og voksne i egen ECO-kolleksjon. Se nettsiden for utsalg.


  Cool Elsie/
The colour of Kids 

HeløkologiskGOTS-sertifisert klesmerke for barn. 

Skinlove
Har økologisk babytøy. Har også et godt utvalg av økologiske hudpleieprodukter og kosmetikk. 
Gåsungen Tøybleier

Tøyebleier, mange miljøvennlige og økologiske. Nettbutikk. 
gasungen.no  
Kjekk & søt
Storgata 41, 2870 Dokka
Her finner du fargerike stoffer, sytilbehør og håndlagde barneklær. Mange stoffer og klær er GOTS-sertifisert og økologiske. Nettbutikk og butikk på Dokka. 
kjekkogsoet.com
Grønt skift
Nettbutikk med miljøvennlige og etiske hverdagsklær, samt mange tips til reperasjon. 
grontskift.no

  Naturkid.no
Nettbutikk som tilbyr barneklær og leker laget i 100% økologisk bomull fra Wooly Organic. Har også barnevogner laget av naturlige og økologiske materialer - sertifisert fri for skadelige stoffer, bærekraftig produsert i Europa.
Naturkid
 
   


KLÆR TIL VOKSNE

       
Elsien Gringhuis
Nederlandsk designer, har fokus på minimalistiske og tidløse plagg. Bærekraftig, fairtrade og økologiske stoffer. Det beste av det beste. Klærne er produsert i Nederland. 
elsiengringhuis.com 

  RNB retail
Er et svensk konsern som bl.a. eier JC (klær til voksne) og Polarn O. Pyret (klær til barn og gravide). Har noen svanemerkede jeans og topper av merket Crocker. Se nettsiden deres for JC-butikker i Norge.
 


Just Fashion

En gruppe moteelskere kom sammen i Oslo og etablerte JustFashion. De har samlet norske og utenlandske uavhengige designere som har fokus på bærekraftig, etisk og økologisk produksjon. 
justfashion.no


Gudrun Sjödén
Akersgata 41, Markveien 51 C, Oslo
Har noen økoplagg. Du får også klærne i nettbutikk.


 


Mud Jeans

Nettbutikk som selger økologiske klærav 100% GOTS sertifisert økologisk bomull, eller resirkulert bomull. Stort utvalg for dame og herre. Jeans, skjorter, gensere, m.m.  Filippa K 
Har svanemerkede bomullsplagg for mann og dame. Se nettsider for butikkutsalg og miljøprofil. 

Rebella
Thorvald Meyers gate 52
En motebutikk for damer på Grünerløkka i Oslo. De fører Komodo, et økologisk og etisk klesmerke. 
Facebook

  Nudie Jeans
Jeans laget av 100 prosent økologisk bomull fra 2012. I Norge forhandles buksene blant annet av Carlings. Sjekk nettsiden for forhandlere i Norge.


 

Icebreaker

Merke fra New Zealand som har bukser og shorts i merinoull og økologisk bomull til både damer og menn. Generelt har mange andre merker bare topper, derfor er dette et godt supplement til hva som finnes på markedet. 

AoE clothing
Age of Enlightenment er et norsk merke som Sara Fosstvedt og Erlend Kristiffersen driver, i samarbeid med flere norske designere. De bruker økologisk bomull og Lyocell/Tencell i sine kolleksjoner for både damer og menn.
 

iiS of Norway 
Drives av mor og datter Olaug og Siv Elise Seland. Klærne er inspirert av naturen på Jæren der de bor. De bruker mye økologisk bomull og resirkulert ull. iiS Woodling ble lansert i 2006. Se forhandlerliste for hele landet her. 


  Dovre
Dovre er et tradisjonsrikt norsk merke som mange menn har brukt i generasjoner. De har noen økologiske produkter. Brandstad er en som fører de.Marc O' Polo
Har noe økologisk i butikkene merket MOP - Modern Organic Product. Ikke profilert i nettbutikk, vi har derfor lagt link til deres monobrandbutikk i Oslo hvor økoklærne profileres.

 
Jackpot 

Har noen plagg for damer i økologisk bomull. De har som mål å utvide bruken av økobomull. 

 
Rawganique 
Lager sweatshop-frie klede i økologisk bomull, lin og hamp produsert i USA, Canada og Europa.


Faircloth & Supply 
Lager klær i økologisk lin, og for hvert solfte plagg gir selskapet en skoleuniform og skolegang for ei jente Nepal i ett år.

  Nomads Clothing 
har fairtrade-produserte klær for kvinner og egne retningslinjer for produksjon og miljø. Også mye økologisk.

 
Bibico
 
Jobber med naturlige materialer, produsert av fairtrade-sertifiserte kooperativ som hjelper kvinner med utdanning og arbeid.


Fashion-conscience 
har som mål å samle etiske og økologiske klær fra designere fra hele verden med internasjonal merking for blant annet fairtrade, etiske og bærekraftige varer.


 
Kuyichi 
Markedsfører seg som selskapet som var først ute med økologiske jeans. De bruker resirkulert bomull, plastflasker og alternative materialer som hamp. Bærekraft og åpenhet er viktig for selskapet, som viser på sin nettside hvor de får produsert de ulike klesplaggene. En butikk i Noreg fører klærne deres – MiN boutique, Storgata 46 i Molde.


  Kingdom
Et klesmerke aktiv i kampen mot menneskehandel og for menneskerettigheter. Har også merket Release, som tilbyr fairtrade og økologisk sertifiserte klær til bedrifter.

Hekne 
Norsk design. Klærne er laget i resirkulert ull og økologisk bomull under ordnede forhold i Litauen og Tyrkia. Kan kjøpes på egne nettsidersamt hos justfashion.
  Grønt skift
Nettbutikk med miljøvennlige og etiske hverdagsklær, til kvinner, menn og barn, samt mange tips til reperasjon. 
grontskift.no
  Mido Fair Fashion
Østervåg 47, 4006 Stavanger
Selger det beste av bærekraftig mote,laget av råvarer som ikke skader miljøet, eller av resirkulerte materialer. Her kan du være sikker på at de som har laget klærne dine har anstendige arbeidsvilkår og at både materialer og produksjonen er 100% bærekraftig. Hver gang det skjer en handel i butikken gir de også bort en uke skolegang til et barn som trenger det.
Tlf. 412 46 650
Mido


       KLÆR TIL VOKSNE OG BARN

       


Norrøna

Nesten alle bomullsplaggene fra Norrøna er produsert av økologisk bomull, per dags dato er 97 prosent økologisk bomull. De har også fleece-produkter i resirkulerte materialer. Se nettsiden for forhandlere.

 

Rethink by Veronika Glitsch 

Designeren Veronika Glitsch både designer og syr klær til voksne og barn. Hun satser mest på redesign, men har også økoklær. Ønsker du noe unikt er Rethink det rette for deg.

 
Natura Clothing

Økologisk ull og bomull til baby, barn og voksne. Produktene er spesielt egnet for å beskytte sart hud, passer for alle med allergi, eksem eller sensitiv hud.
H&M

Har egen kolleksjon i økologisk bomull, er sertifisert og øker stadig andelen av økoklær i butikkene. De har økologisk bomull, ull og lin. Spør etter det i butikkene!
 
La Redoute

Tilbyr noen klær til dame, herre og barn og sengetøy i økologisk bomull, bruk søkefeltet og skriv økologisk. 
 
Lindex

Se etter klær i Lindex-butikker med grønt eller grått merke hvor det står Ecologic by Lindex.


Helios Colosseum
Middelthuns gate 23, 0368 Oslo
Har en fin tekstilavdeling og kort bestillingstid dersom noe er utsolgt. Helios Grünerløkka har også oppgradert sin tekstilavdeling. Oversikt over butikker finnes på nettsiden.

  Kappahl 
Har mest barneklær som er av økologisk bomull, men også noe til voksne. 20 % av deres produkter er øko eller miljømerket.

  T-skjorter og annet for bedrifter og organisasjoner:
Camisa GreenCotton ChildBedre handelEdun Live Speideren 

Har skjorter som er både fairtrade og av økologisk bomull.


  EARTHEREAL
Netthandel klær. 100% økologisk og 100% Fairtrade-sertifiserte klær! Har t-skjorter til dame, herre og ungdom, planlegger også å utvide til barn og babyer. I tillegg kan de trykke for bedrifter, lag og foreninger. 
Se kolleksjonen med fargerike T-skjorter på earthereal.no
 
Badaboom
Selger undertøy til voksne og barn i miljøvenlig bambusviskose der det ikkje blir brukt sprøytemidlar eller miljøfarlege stoff i produksjonen. Har også sengetøy.

         
HJEMME-
TEKSTILER, HANDLENETT 
MED MER

       


Døvigen
 

Lagerfører bærenett i økologisk bomull og resirkulert plast, t-skjorter av økologisk bomull med trykk o.l.
 

Friends Fair Trade

Har sengetøy, håndklær til bad og kjøkken, veskerog handlenett, leker m.m.
 
Coop OBS!

Har økologisk sengetøy, spør i din lokale butikk.

Jysk
Har prdukter som er merket med økotex, fairtrade og FSC
  Norges Naturvernforbund
Har t-skjorter, Handlenett m.m
 

Åhléns

Har noen produkter i økologisk bomull: håndklær, forkle, bordbrikker, grytekluter.

Unni Strand
T-skjorter, kjøkkenhåndklær, puter mm, mye laget av lin og økologisk bomull, med sjarmerende silketrykkede dyremotiver. Selger via nettsiden Epla.   Green Spirit
Selger hovedsakelig velværeprodukter som inkluderer varme-hvetepute og håndklær i økologisk bomull. 

Littanna
Torvet 2, Grimstad
Håndverk, kystkultur og bærekraft er stikkordene. Miljøvennlige produkter, bruksgjenstander og gaver basert på gjenbruk og naturens materialer på en kreativ måte. Alle egensydde produkter av bomull er økologiske. 
Tlf. 488 99 235
littanna.com
Facebook


Princess
Princessbutikkene er blitt svanemerket og de selger noen sertifiserte tekstiler i økologisk bomull, som sengetøy og håndklær
  Corkini
Selger vesker og annen tilbehør laget av bærekraftig kork, produsert i småskala i Europa. Produktene er produsert slitesterke og av god kvalitet. Selv bruker de ordene "slow fashion, kvalitet foran kvantitet"
corkini.no
   
         

 

Svanemadrasser er svanemerkede, - ganske naturlig tenker du kanskje, men det er ingen selvfølge. Svanemadasser produseres av Ekornes som ikke har noe mer med stiftelsen Miljømerking å gjøre enn andre som sertifiserer sine produkter. Derimot er Svanemadrassene produsert med "Øko-Tex Standard 100"-merkede råvarer. Merket er ikke et økologimerke, men produkter med denne merkingen skal ikke inneholde allergifremkallende fargestoffer eller kreftfremkallende fargestoffer. Merket gir også en garanti for at produktet er testet for innhold av klorerte fenoler, ftalater, organiske tinnforbindelser mm.

At madrassene er svanemerkede vil si at de er miljøvennlig produsert og at bomullen som er brukt i madrassene er økologisk. Andre svanemerkede madrasser kommer fra DUX, Hästens, Jensen Møbler AS, Carpe Diem Beds of Sweden og Hilding AB. Disse firmaene har ikke nødvendigvis svanemerket alle produktene sine, så spør etter svanemerking når du skal kjøpe madrasser! Se produktoversikt hos Miljømerking.

Vi tar veldig gjerne i mot tips!  Ta kontakt med info@renmat.no

Sjekk sertifiseringen - økologisk tekstil er "in"

Visste du at alle bomullstekstiler som er svanemerket er av økologisk bomull? Økologiske tekstiler er "in", og stadig flere merker reklamerer med at de er "grønne" eller miljøvennlige. Det er ikke alt som selges som "grønne" produkter som faktisk er det, derfor er det viktig at tekstilene er sertifiserte. Foreløpig anbefaler vi ikke tekstiler av bambus, med mindre de er sertifisert økologisk, da det er flere ubesvarte spørsmål om blant annet kjemikaliebruk i produksjonsprosessen. Oikos - Økologisk Norge har tidligere jobbet med et utviklingsprosjekt i Zambia der det blant annet dyrkes økologisk bomull. Vi har også gjennomført en forstudie på norsk om økologisk ullforedling for iiS of Norway. Noen av butikkene i listen under selger bambustekstiler, vi har valgt å beholde dem i listen fordi de har flere andre gode produkter.

Sertifiseringer

De mest utbredte merkeordningene vi finner på det norske markedet er Svanemerket, GOTS (Global organic textile standard) og EU blomsten (obs! blomstmerkede tekstiler trenger ikke å være økologiske). IVN finnes også, men mulig mer på ullprodukter som f.eks. hos Nøstebarn. Se mer om ulike merkeordninger fra s. 23 i denne rapporten. Vi anbefaler IVN Naturtextil og GOTS fordi de krever 100 % økologisk råvare, prosessering og i tillegg dekker disse sertifiseringsmerkene også sosiale aspekter.

 

Les mer i rapporten Skitne klær


Her er de mest utbredte merkene for øko- og miljøsertifisering på det norske markedet.

Tekstil miljømerking logo  FOTO: Lotte Shephard
Tekstil miljømerking logo FOTO: Lotte Shephard
Tekstil miljømerking logo  FOTO: Lotte Shephard
Tekstil miljømerking logo FOTO: Lotte Shephard

Tilbake til toppen