Hopp til innhold

... om melkeprodukter

Bedre fett i økologisk melk

Økologiske kyr er ofte ute på beite og får økologisk fôr og økologiske kalver er de eneste som har krav på å die moren etter fødselen. I økologisk landbruk er det større biologisk mangfold, hvor flere ulike plantevekster, som kløver, urter og belgvekster trives. Dette resulterer i at økologiske kyr har et variert kosthold, som gir sunn og frisk melk med en gunstigere fettsyresammensetning og høyere andel omega-3-fettsyrer. Spesielt på sommeren ser man store ernæringsmessige forskjeller i økologisk og konvensjonell melk. En forskningsrapport fra 2013 fant at det var 25 prosent mindre omega-6 fettsyrer og 62 prosent mer omega-3 fettsyrer i økologisk melk enn i konvensjonell melk.

Forskning viser også at økologisk melk inneholder noe høyere konsentrasjoner av jern, E-vitamin og noen karotenoider, men dette har begrenset betydning siden melk i utgangspunktet ikke er noen god kilde til til disse stoffene. 

Tilbake til toppen