Hopp til innhold

Ti gode grunner

Økomat inneholder ikke matsminke, sprøytemiddelrester eller syntetiske tilsettingsstoffer og er også produsert uten genmanipulering. 

Med et økologisk landbruk blir naturen renere og får et mer mangfold av arter som vi blant annet trenger for å pollinere matplantene våre. Det finnes minst ti gode grunner til å velge mat som er produsert mer på naturens premisser. Dessuten blir det rikere natur, renere jordsmonn og vann med økologisk landbruk. Ved å erkjenne dette og etterspørre økologisk mat og varer er du med på et helt nødvendig skifte innen landbruket. Dete er ikke bare et spørsmål om det er sunnere for oss, men hva som i lengden er sunnere for hele kloden. En økologisk tilnærming til matproduksjon er representerer en omtanke for miljøet.

1. Du får mat uten rester av sprøytemidler.

Når du spiser økologisk slipper du rester av sprøytemidler, som ikke bare dreper insekter, ugress og plantesykdommer, men også kan være skadelig for oss mennesker. 

2. Du får mat med mer smak.

Økologiske grønnsaker inneholder generelt flere nærings- og smaksstoffer og mindre vann pr. kg enn ikke-økologiske grønnsaker. 

3. Du får rene varer uten sminke.

Ø-merkede matvarer er ikke sminket med fargestoffer eller tilsatt kunstige tilsetningsstoffer. Vi må være klare over at matvarer som ser "perfekte" ut, ofte er farget og overflatebehandlet og derfor faktisk er langt fra perfekte i et miljø- og helseperspektiv. 

4. Økologiske dyr har bedre forhold.

Høy dyrevelferd er viktig i økologisk landbruk, blant annet har økologiske dyr bedre plass inne og oftere tilgang til uteareal, samt at de får næringsrikt, rent økologisk fôr. 

5. Økologisk landbruk ødelegger ikke vannet vårt.

Økologiske bønder bruker ikke sprøytemidler og kunstgjødsel som kan forurense vassdrag og grunnvann. 

6. Bevar en rik og ren natur.

Naturen er rikere og renere med økologisk landbruk, og vi bevarer  bier, humler og andre pollinerende insekter som hjelper oss med 1/3 av verdens matproduksjon! 

7. Naturlig mat er sunn fornuft.

Målet i økologisk produksjon er sunne og robuste dyr og planter. 

8. Nei takk til genmanipulert mat.

I økologisk produksjon blir det hverken brukt genmanipulering i mat til mennesker eller i fôr til dyr. Hovedgrunnen er at føre-var-prinsippet legges til grunn og det er ikke forsket nok til at vi kan være sikre på at det er trygt. 

9. Ø-merket står for grundig kontroll.

Det grønne, norske Ø-merket og EU's økologilogo er din garanti for økologisk kvalitet. Hver produsent kontrolleres minst en gang i året, og om Debio ønsker kan de dra på uanmeldt kontroll når som helst. 

10. Økologi er bra for utviklingsland.

En rekke internasjonale undersøkelser viser at økologiske metoder kan hjelpe fattige bønder i Afrika, Asia og Sør-Amerika med å produsere mer mat og tjene mer penger. 

 

Tilbake til toppen