Hopp til innhold

Ren Mat

Sommerens Ren Mat i postkassen

Vi har gitt dem kallenavnet ”sære bær”, fordi de neimen ikke er lett å oppdrive. Likevel er de sunne og byr på nye smaker og muligheter.

I sommerutgaven tar vi for oss «sære bær», en påminnelse om bærene som ikke får like mye oppmerksomhet som jordbær og bringe­bær, og som ikke finner veien til butikk­hylla. Tindved, svarthyllbær og aronia er «underdog’ene» blant bærene. De er både næringsrike og egner seg godt til økologisk dyrking. Mange i den eldre generasjonen regner stikkelsbær og slåpe som helt vanlige bær, men for mange av oss er de i ferd med å bli fremmedord. Hageiere har i dag kanskje en busk eller to, men vi blir stadig flere hageløse byboere. Og hva med bærene i skogen? Det er store mengder ville bær som råtner bort i skogen, samtidig som vi importerer de samme bærene fra andre land.

– Tiden går ikke fra oss som heier på småskala fjellandbruk, på mangfoldet, på mat med identitet og smak. Tiden, den kommer, skriver Kathrine Kinn som tar et blikk på norsk bondekultur.
Ren Mat har vært på besøk hos aroniapioneren Karl Erik Sylling og birøkteren Heidi Midtflå som vant prisen Norges beste honning i fjor.

Du kan også lese om balkongbonden Thomas Horne i portrettet, aktuell med boka Balkongbønder, sammen med bybonde Andreas Capjon. Les om hvordan du kan ta vare på de gamle bærbuskene, og finn inspirasjon til kjøkkenet i ukemenyen.

Vi ønsker våre lesere en riktig god sommer!

 

Som medlem mottar du medlemsbladet vårt Ren Mat fire ganger i året. Bli medlem her.

 

 

 

Tilbake til toppen