Hopp til innhold

Ren Mat

Ren Mat tar et blikk på EAT-Lancet rapporten

Ren Mat har lest rapporten og snakket med professor Walter Willett fra Harvard og professor Johan Rockström fra Stockholm Resilience Center som har ledet EAT-Lancet kommisjonen. 

Kutt i kjøtt og matsvinn, mer grønt på tallerkenen og bærekraftig jordbruk. Slik kan vi fø 10 milliarder mennesker, i følge EAT og The Lancets nye rapport. Men finnes det rom for lokale tilpasninger? Hva mener forskerne når de sier vi trenger en bærekraftig intensivering?

En bærekraftig matrevolusjon?

Måten vi produserer mat på – og hvilken mat vi velger å spise – har store konsekvenser både for helsen vår og for planetens framtid. Med denne vissheten lagt til grunn har EAT foundation samlet 37 forskere for å definere rammene for et kosthold som er bærekraftig og sunt – både for enkeltmennesker og for planeten, når vi i 2050 kan ha nådd 10 milliarder mennesker. Artikkelen ble publisert i det prestisjetunge tidsskriftet The Lancet, torsdag 17. januar 2019; Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems.

Ren Mat har intervjuet professor Johan Rockström fra Potsdam Institute for Climate Impact Research og Stockholm Resilience Centre og professor Walter Willett fra Harvard University før de la frem kommisjonens rapport under forelesningen i Universitetets Aula 17. januar.

Metoder fra det økologiske jordbruket 

Mange av stikkordene rapporten nevner – fra biologisk mangfold til karbonbinding - er metoder vi kjenner fra det økologisk jordbruket. Og professor Walter Willett, som er en av de mest siterte forskerne i klinisk medisin, mener økologisk jordbruk er viktig.

– Jeg tror vi har mye å takke økologibevegelsen for. Den gir mye lærdom og mange muligheter. Men jeg tror ikke vi kan hoppe 100 prosent inn i det – så enkelt er det ikke. Men økologisk jordbruk er definitivt en del av løsningen, sier Willett til Ren Mat.

Han mener kostholdet som anbefales i rapporten er fleksibelt, og at man som forbruker må se an hvor i verden man er og hva som er den lokale konteksten.

Rådene må tilpasses lokalt

Helle Margrethe Meltzer er ernæringsfysiolog, forskningssjef ved Område smittevern, miljø og helse ved Folkehelseinstituttet og sitter i Nasjonalt råd for ernæring. Hun sier til Ren Mat at rådene i rapporten i praksis ikke skiller seg så mye fra dagens norske kostholdsråd.

– Forfatterne er tydelige på at de gjennomsnittlige målene per dag må tilpasses lokalt og settes i sammenheng med nasjonale kulturer. Fem frukt og grønt om dagen og rikelig med fullkornsprodukter er felles. Selv om de foreslår et snitt på 250 gram melk og melkeprodukter per dag, er variasjonen 0 g til 500 g, og fisk er satt til 28 g per dag, men varierer fra 0 til 100 gram per dag, det vil si at opptil tre fiskemåltider i uken er ok. Så i virkeligheten, når man inkluderer hele spennet som rapporten foreslår, er det ikke så mye som skiller seg fra dagens kostholdsråd, sier Meltzer.

Felles mål

– Vi har kommet til et punkt der vi må slutte å ha en fight mellom konvensjonelt og økologisk. Vi må heller integrere de til et bærekraftig jordbruk. Målene er de samme; karbonlagring, rent vann, unngå å ødelegge biologisk mangfold. Vi har mer og mer belegg for å si at moderne teknologi kan hjelpe oss å intensivere på en bærekraftig måte, sier professor Johan Rockström til Ren Mat. Han har ledet kommisjonen sammen med professor Walter Willett fra Harvard University.

– Jeg stusser også over hvorfor bruk av sprøytemidler og tilsetningsstoffer i mat og deres effekter på helsen ikke er problematisert. Det kunne vært veldig fint om de hadde fremhevet hvor kunnskapshullene ligger, mener Inge Lindseth, klinisk ernæringsfysiolog og prosjektleder i Økologisk Norge.

Utdrag fra artikkelen EAT-Lancet: En bærekraftig matrevolusjon på renmat.no

Les hele saken på renmat.no



Tilbake til toppen