Hopp til innhold

Åpen økologisk gård

Tusenvis ville se kuene danse

Kuslipp er blitt en publikumsmagnet. Fem tusen møtte opp på Skjetlein sør for Trondheim for å se skolens kuer danse av glede over å komme ut på enga igjen.

Lørdag var det den rene folkevandringen på Skjetlein videregående skole. Et par timer før kuene slapp ut, strømmet det på med små og store, forventningsfulle folk.
– Det er tydelig at kuslipp allerede har etablert seg som en skikkelig happening også her i Trøndelag, sier Marte Guttulsrød, prosjektleder for Åpen økologisk gård i Økologisk Norge. – Folk ser fram til å markere startskuddet for våren ved å besøke en økologisk melkegård. Jeg tror mange foreldre ønsker å lære barna sine mer om hvor maten vår kommer fra, og er mer bevisste på hvordan den blir produsert, sier Guttulsrød.

Doblet besøkstall

Lørdag 5. mai kl kom hele 5.000 besøkende, dobbelt så mange som i fjor, for å se Skjetleins 36 våryre melkekyr slippe ut på vårbeite. Det begynner å nærme seg like mange som Bygdøy Kongsgård har på sine årlige kuslipp-arrangementer på sitt beste.

– Et så gedigent oppmøte som dette, var over all forventning, sier Marte Guttulsrød i Økologisk Norge. Hun hadde ansvaret for koordineringen av dagens arrangement. Driftsansvarlig på Skjetlein vgs, Torgrim Daling, var også strålende fornøyd.

Nysgjerrige på hva som skjer

– Jeg tror folk blir mer og mer nysgjerrige på hvordan matproduksjon fungerer. På Skjetlein kan man oppleve økologisk melkeproduksjon i praksis, og mange deltok på kuslipp-quiz med spørsmål om økologisk melkeproduksjon og meieriprodukter, fortsetter Guttulsrød.

Ja, hva spiser egentlig en økologisk ku?  FOTO: Lars Olav Stavnes
Ja, hva spiser egentlig en økologisk ku? FOTO: Lars Olav Stavnes

Familievennlig

Arrangementet var lagt opp med en rekke barne- og familievennlige aktiviteter. Det var mye forskjellig å gjøre seg kjent med: Kuslipp-Quiz, stands med ansiktsmaling og kornmaling for barn, mulighet for å hilse på lam, sauer, kalver og kaniner, økologiske smaksprøver og mulighet for å kjøpe kaffe, vafler og pølser basert på råvarer fra Skjetlein og Ole Johan Granøien. Det var også salg av økologiske småplanter fra drivhuset på Skjetlein. Klokken ett slapp Skjetleins 36 melkekyr ut på vårbeite.

Rørosmeieriet, TINE, Nortura, Sør-Trøndelag Bondelag, Sør-Trøndelag Bonde- og Småbrukarlag og Oikos Sør-Trøndelag stilte med hver sine stands, som ble godt besøkt.​

Selger mer økomelk

Det har skjedd en sterk produktutvikling innen økologisk melk og meieriprodukter den siste tiden, og både TINE og Rørosmeieriet etterlyser flere økologiske melkeprodusenter i fjellregionen for å sikre at den forventede økningen i etterspørsel dekkes opp av norsk landbruk. Rørosmeieriet hadde en omsetningsvekst på om lag 12 prosent i 2017 sammenliknet med året før og forventer fortsatt vekst i 2018. TINE opplevde en liten økning i salgsvolumet på økologisk søtmelk i 2017 sammenliknet med året før. Også de håper på vekst i 2018.

Kuslipp på Skjetlein videregående skole ble arrangert i samarbeid med prosjektet Åpen økologisk gård som ledes av Økologisk Norge og er finansiert av Landbruksdirektoratet, Rørosmeieriet og TINE. Skjetlein vgs leverer økologisk melk til begge meieriene.

Tilbake til toppen