Hopp til innhold

Lure knep for bedre knask

Butikkene flommer over av ultraprosessert billig-knask, mens forbruket av frukt og grønt stuper. Kan vi vri Halloween til en fest hvor vi spiser og feirer med råvarer fra naturens godtepose?

Nylig kom en rapport som viser at forbruket av frukt og grønt i Norge stuper, til tross for at det er bred enighet om at å spise mer frukt og grønt både er det beste for kroppen og for lommeboken. 

– Halloween er de senere årene blitt direkte designet for å få barna ned i smågodtposen og få foreldre og besteforeldre til å føle dårlig samvittighet om ikke godteskåla er breddfull, sier Markus Lohne Hustad, daglig leder i Økologisk Norge. – Men det går fint an å unngå den klemma, med noen enkle, men lure knep.

Redesign festen

For visst finnes det bedre måter å feire på, mer i tråd med hvordan Halloween var før industrien gjorde det hele om til en ultraprosessert godterifest. Bare det å fortelle barna de gode historiene om hvordan Halloween ble feiret før og hva som er røttene til tradisjonen, kan gjøre at festen blir mer betydningsfull og skaper mer samhold i nabolaget og mellom generasjonene. 

– Vi i Økologisk Norge vil slå et slag for økologisk frukt og grønt, nøtter og bær som gode knaske-alternativer i en høytid som denne, fortsetter Hustad. – Vi ønsker at forbrukerne skal ha gode og sunne valgmuligheter for seg selv og ikke minst barna sine. I disse varegruppene finnes det også et bra økologisk utvalg i mange av dagligvarebutikkene, i helsekost og i nettbutikker.

Unngå skjulte knep

Billigknasket som vi blir tilbudt overalt, er lett å kjøpe inn for å kunne gi til skumle besøkende på Halloween. Men det er stappfullt av skjulte knep. 
Fargerikt smågodt er et typisk eksempel på ultraprosesserte matvarer som skader mer enn de gagner. De er designet for å kunne produseres billigst mulig, og de inneholder ingredienser som påvirker appetittsentrene i hjernen til å overspise, godt hjulpet av smart markedsføring.
– Dagligvarehandelen har sterke stemmer og effektive verktøy for markedsføring av ultraprosesserte matvarer og billig godteri, på bekostning av folkehelsa, påpeker Hustad.

En matkultur med kos bør inneholde mer frukt og grønt

Vil du gi oss større gjennomslag? Bli medlem og få vårt prisvinnende magasin Ren Mat i posten fire ganger i året.

Bli medlem her

Ditt medlemskap gir oss større gjennomslagskraft. Vi jobber praktisk og politisk for:
  • Ren mat, uten sprøytemidler. Bra for helsa, miljøet og innsekter som bier.
  • Bedre vilkår for den norske bonden og alle som vil dyrke mer miljøvennlig.
  • At alle barn skal ha tilgang til en skolehage og gratis, sunn skolemat!
  • Å redde matjorda og naturen fra nedbygging og forurensing.
  • Bedre dyrevelferd, særlig for husdyr som ku, kylling og gris.

Sammen dyrker vi mulighetene!

Vi dyrker kosen

– Dette kan vi i Økologisk Norge ikke sitte stille å se på, fortsetter han. – Det er viktig at neste generasjon får et godt forhold til mat, blant annet ved å lære å dyrke maten selv, gjerne i en skolehage eller et andelslandbruk. Gjennom prosjekter som dette jobber vi i Økologisk Norge for å fremme gode fellesskap og deling av praktisk kunnskap, både om dyrking og tilbereding av sunn og god mat.  En matkultur med kos bør inneholde mer frukt og grønt - ikke mindre!

Gode grep for folkehelsa

– Å drive markedsføring direkte rettet mot barn, er regulert i Norge. Men for oss er det liten tvil om at mye reklame i anledning Halloween er over grensen, mener Hustad.
– Nå må myndighetene våre snart klare å ta noen mer effektive grep og demme opp mot industrien som tjener gode penger på monokultur i landbruket, rasering av økosystemene og salg av ultraprosessert mat.
Hei regjeringen, vi bidrar så gjerne til å lage en fest for bedre folkehelse!

Finn gode gresskaroppskrifter på nettsida til vårt magasin Ren Mat

Tilbake til toppen