Hopp til innhold

Økologisk Norge

Aktivitet, engasjement og korona

Koronakrisen rammer hele landet, også organisasjonslivet og Økologisk Norge. Over natta ble de fleste planlagte arrangementer avlyst. Her er noen tips til ressurser og aktiviteter i tiden som kommer.

Koronakrisen rammer personer ulikt. Noen har plutselig et hav av tid som de vanligvis bruker på sosiale aktiviteter. Andre har kanskje aldri hatt det travlere med stengte skoler og barnehager kombinert med hjemmekontor. Har du litt ekstra tid om dagen? Kanskje ble dyrkekurset du hadde meldt deg på denne våren avlyst? Trenger du forslag til oppskrifter eller dyrkeprosjekter du kan gjøre med barna, eller har du lyst til å lære mer om økologisk mat og landbruk? Vi har samlet tips til ressurser, nettsteder og videoer det kan være verdt å følge, både i disse koronatider, men også når krisen er over og ting går tilbake til normalen.

  • I vårt eget inspirasjonsmagasin Ren Mat finner dere mange gode oppskrifter, dyrketips, informasjon om fermentering og inspirerende artikler fra jordbruk i hele landet. Trenger du tips til hvordan du kan komme i gang med den økologiske kjøkkenhagen eller bygge insektshotell? Har du hørt om bokashi men ikke begynt med det enda? Var du en av de som hamstret litt ekstra de første ukene, eller har endelig fått tid til å ryddet litt i skuffer og skap? Her finner du oppskrift på bananbrød og rydde-i-skuffe-havrekjeks. Har du en skokk med unger hjemme om dagen som du må lufte litt ekstra, hva med å lage lammesuppe på termos til neste utflukt?
  • Økologisk Norge sine nettsider kan dere lese mer om økologisk mat og jordbruk under blant annet faktasidene våre. Eller hva med å bruke tiden på å sette deg inn i organisasjonsarbeid og hvordan man driver et lag? Håndboka vår kan hjelpe deg her.

Ønsker du mer kunnskap om økologisk landbruk? Sjekk ut disse sidene:

  • Agropub formidler kunnskap om økologisk landbruk og agronomi, og har produsenter, rådgivere, lærere og studenter som hovedmålgruppe. Lurer du på noe om økologisk landbruk finner du mest sannsynlig svaret hos Agropub. Agropub eies og drites av NORSØK (Norsk senter for økologisk landbruk).
  • Er du jordbruker kjenner du nok godt til Norsk landbruksrådgivning (NLR). NLR er bindeleddet mellom forskning og landbruket og tilbyr en rekke webaserte kurs i disse koronatider.
  • NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi) forsker og leverer blant annet kunnskap om mat- og planteproduksjon, og bidrar også med forskningsbasert kunnskap til utvikling av økologisk landbruk.
  • Økologisk landsforening er vår (store)søsterorganisasjon i Danmark. De har en rekke spennende prosjekter, artikler og nyttig kunnskap på sine nettsider, samt en spennende YouTube-kanal.
  • De fleste av dere kjenner sikkert til Dag Jørund Lønning, som har gitt ut flere bøker om jord og jordhelse de siste årene, og som blant annet fikk utdelt Økologisk Norge sin pris Årets meitemark for 2019. Dag Jørund driver bloggen no, hvor han deler sin kunnskap om forholdet mellom mennesket og molda.
  • Sustainable Food Trust jobber for bærekraftige mat- og landbrukssystemer, og har mye nyttig info på sin nettside. De har også mye nyttig informasjon, som kurs, foredrag og seminarer på sin YouTube-kanal.
  • Rodale Institute i USA er et såkalt nonprofit eller ikke profittbasert institutt som støtter forsking knyttet til økologisk landbruk, og her vil du finne mye nyttig informasjon, blant annet om regenerativt landbruk. De har også en YouTube-kanal med blant annet et par webinarer.

Trenger du konkrete tips og påfyll om grønnsaksdyrking og økologisk landbruk? Her kommer tips til nettsider og YouTube-kanaler som kan være nyttige nå som kurs og seminarer er avlyst framover:

  • Ridgedale er en svensk gård som drives etter permakulturprinsippene. Primus motor bak Ridgedale, Richard Perkins, har en informativ YouTube-kanal med mange nyttige tips om dyrking, regenerativt landbruk, markedshager og økologisk landbruk.
  • Markedshager har fått mye omtale og oppmerksomhet de siste årene, og i spissen for denne bevegelsen finner du Jean-Martin Fortier med filmen The Marked Gardener og nettsiden ved sammen navn. Jean Martin har også en YouTube-kanal med mange gode dyrketips.
  • Det grønne skafferi drives av Maria Berg Hestad og viser hvordan man kan forsyne en familie på fem med egenproduserte grønnsaker gjennom store deler av året. Det grønne skafferiet har også en YouTube-kanal med mange gode dyrketips.
  • Markedshagen på Dokka drives av Marte Olsen, som er lidenskapelig opptatt av verden og økosystemene rundt oss. I tillegg til å ha en nyttig blogg med gode tips har Markedshagen på Dokka et par videoer ute på YouTube.

Trenger du et avbrekk fra kjas og mas, eller kanskje noe å høre på mens du jobber i hagen eller på ute på jordet? Sjekk ut disse podcastene:

  • Bak maten-podcasten intervjuer fagpersoner og forsøker å finne svar på hva det egentlig betyr at maten vi spiser og landbruket er bærekraftig.
  • No-Till-Grower-podcast viser erfaringer fra landbruket uten pløying og med minimal jordbearbeiding.

Hvordan skape engasjement lokalt?

Økologisk Norge arbeider med å skape sosiale arenaer for våre medlemmer for å øke kunnskap knyttet til økologisk mat og landbruk. Over hele landet arrangerer våre lag og tillitsvalgte vanligvis kurs, stands, foredrag, samlinger, dyrkeprosjekter og gårdsbesøk, for å nevne noe. 

Det er gøy å se hvordan folk har kastet seg rundt og nå tilbyr en mengde gode kurs og andre sosiale møteplasser digitalt. Kanskje kan lagene i Økologisk Norge gjøre det samme?

Gjennom digitale verktøy har vi plutselig fått muligheten til å nå fram til et langt større publikum enn hva vi ville hatt gjennom et lokalt arrangement. Vi oppfordrer lag og tillitsvalgte til å ta i bruk digitale løsninger for å gjennomføre arrangementer for medlemmer og andre lokalt denne våren. Vi har fått gode tilbakemeldinger fra flere lag som nå har gjennomført planlagte styremøter digitalt og som allerede er i gang med å planlegge koronavennlige arrangementer framover.

  • Skulle dere egentlig hatt et hagebrukskurs denne våren? Kan det filmes inn og legges ut på nettet eller livestreames med direkte spørsmål fra deltakere?
  • Kanskje kan foredragsholderen dere hadde booket til et arrangement denne våren tenke seg å gjennomføre foredraget digitalt, enten for et lukket publikum, eller åpent for flere?
  • Skulle dere egentlig arrangert et seminar eller foredrag, og kan det la seg gjennomføre på Teams, Facetime, Google Hangouts eller andre digitale plattformer?
  • Kan lokale, permitterte medlemmer og andre settes i kontakt med bønder som mangler arbeidskraft denne våren?

Det kan også være fint å sjekke ut Frivillighet Norge, de har mye nyttig korona-info på sine sider.

Vi oppfordrer alle våre tillitsvalgte og medlemmer til å følge myndighetenes råd og avlyse eller utsette planlagte arrangementer framover. Folkehelseinstituttets råd og informasjon til befolk ingen kan dere finne informasjon om her, mens FHI råd for arrangementer og samlinger finner dere her.

 

 

 

Tilbake til toppen