Hopp til innhold
Åpen økologisk gård

Bli med som arrangør av Åpen økologisk gård 2020

Vil du være med og bidra til å skape et større engasjement og spre mer kunnskap om økologisk og biodynamisk mat og landbruk? 

Har du eller noen i lokallaget ditt en økologisk eller biodynamisk gård dere vil vise fram på Åpen økologisk gård til høsten? Meld dere på som arrangør av Åpen økologisk gård!

Åpen økologisk gård er en unik mulighet for deg som arrangør til å dele verdifull kunnskap og erfaring med de som besøker gården din. I fjor var mange tusen publikummere innom et Åpen økologisk gård-arrangement.

Åpen økologisk gård er et årlig arrangement i regi av Økologisk Norge .

Påmelding til ÅØG 2020 er nå stengt. 16 gårder gjennomfører ÅØG i 2020.

Koronahensyn: Per 15. juni ligger det til rette for at ÅØG-arrangementer vil kunne gjennomføres også i 2020, gitt god tilrettelegging fra den enkelte gård. I hovedsak vil dette dreie seg om at 1 meter avstand mellom mennesker kan opprettholdes og at arrangementet ikke har flere enn 200 mennesker samlet totalt. Ta kontakt med oss dersom du er usikker på hva som kreves av tilrettelegging.

Del av ØKOUKA

Åpen økologisk gård arrangeres hvert år på sensommeren, og i år oppfordrer vi arrangørene til å knytte sine arrangementer opp mot ØKOUKA som arrangeres rundt om i landet til høsten. På den måten kan man skape mer blest rundt arrangementene og styrke markedsføringen gjennom å bli del av ØKOUKAs program. Kanskje er det også aktuelt å legge et av ØKOUKA-arrangementene til din gård? Kontaktinfo til de ulike ØKOUKAene rundt om i landet finner du her.

Alle som er medlem i Økologisk Norge (bli medlem her) eller Biologisk-dynamisk Forening (bli medlem her) kan arrangere Åpen økologisk gård. Vi ønsker deltakelse fra gårder i hele landet! Gården må enten være i karens eller sertifisert hos Debio eller Demeter for å kunne være med under fanen Åpen økologisk gård. Dette er fordi ordet "økologisk" og "Demeter" er beskyttede merkevarer.

For å skape større engasjement og gode opplevelser oppfordrer vi gårdbrukere og andre medlemmer, for eksempel fra region-, fylkes- eller lokallag, til å gå sammen om arrangementene.

Kalver på kuslipp: Åpen økologisk gård gir mulighet for nær kontakt med husdyrene.   FOTO: Lars Stavnes
Kalver på kuslipp: Åpen økologisk gård gir mulighet for nær kontakt med husdyrene. FOTO: Lars Stavnes

Åpen økologisk andelsgård

Vi oppfordrer spesielt andelsgårder til å melde seg på Åpen økologisk gård. Andelslandbruk er en viktig bidragsyter i å spre kunnskap om produksjon av økologisk mat. Gjennom Åpen økologisk gård har du mulighet til å åpne gården din for et enda større publikum, gi forbrukere mulighet til å få nærhet til og kunnskap om økologisk og biodynamisk produksjon og på den måten skape en møteplass mellom produsent og enda flere forbrukere.

En andelsgård har allerede knyttet til seg andelshavere, bønder og gartnere, og har derfor mange som kan bidra med spennende kunnskap på en åpen dag. På Åpen økologisk andelsgård kan man for eksempel legge til rette for å øke kunnskap rundt dyrking og gårdsdrift, og arrangere kurs og foredrag, markvandring og omvisning. Både for de som allerede er andelshavere, men også for andre interesserte, både forbrukere og andre bønder. Åpen økologisk gård gir også en fin anledning til å rekruttere nye andelshavere til andelslandbruket og skape engasjement for modellen i resten av lokalsamfunnet.

Opplevelser og kunnskapsformidling

Åpen økologisk gård er en arena for å skape entusiasme og formidle kunnskap om økologisk og biodynamisk matproduksjon og gårdsdrift gjennom sanseopplevelser. Som publikum og forbruker får man en større nærhet til hvor maten kommer fra og en forståelse for verdien av matproduksjon. Et arrangement kan for eksempel inneholde fortellinger fra bonden, natursti for barn og voksne, kulturelle og faglige innslag, hypping av poteter, smakfull mat, salg av ferske råvarer og gode, lærerike opplevelser.

Årets tema: Plantevern

Hvert år velges et hovedtema for Åpen økologisk gård-arrangementene som arrangørene har ekstra fokus på. Det viktigste kriteriet for valg av tema er at det står sentralt i både økologisk og biodynamisk landbruk og er av aktualitet. Det er også fint at temaet enkelt kan kommuniseres til publikum og skape engasjement. Årets tema vil ha ekstra fokus for årets økosti. I år er det plantevern som står på agendaen for arrangementene under Åpen økologisk gård.

Flere tusen besøkende

I 2019 ble det arrangert 21 flotte Åpen økologisk gård-arrangementer. Blant arrangementene var 5 av dem biodynamiske gårder og 8 var andelslandbruk. Flere av arrangementene ble avholdt under ØKOUKA. Kuslipp på Skjetlein videregående skole utenfor Trondheim og på Bygdø Kongsgård i Oslo trakk flest publikummere, med over 10 000 besøkende, og totalt var rundt 13 500 innom et Åpen økologisk gård-arrangement eller kuslipp i fjor. Det er utrolig flott å tenke på!

Ta gjerne en titt på Facebook-siden vår for å se bildeserien som gir et lite innblikk i arrangementer fra tidligere år. Bildene kan gi god inspirasjon til alle mulighetene som finnes når man åpner gården for publikum for en dag.

Åpen økologisk gård  FOTO: Lars Stavnes
Åpen økologisk gård FOTO: Lars Stavnes

Informasjon, materiell og forsikring

Økologisk Norge har flere års erfaring med Åpen økologisk gård. Informasjon, tips og ideer til arrangementet kan du finne i Handbok for arrangørar av Open økologisk gard.

Informasjon om materiell til arrangementene vil bli sendt på epost til de påmeldte arrangørene.

Informasjon om forsikring og Mattilsynets meldeskjema ligger her.

Har du spørsmål er du velkommen til å ta kontakt:

Inge Lindseth (prosjektleder): inge@okologisknorge.no / 92822131

Les mer om Åpen økologisk gård.

Tilbake til toppen